USA tarbijakaitseorganisatsioon Consumer Watchdog, mis esildise paljastas, nimetas seda rabavaks ülestunnistuseks, vahendab Briti ajaleht The Guardian.

„Google on lõpuks tunnistanud, et nad ei austa privaatsust,“ ütles Consumer Watchdogi privaatsusprojekti direktor John Simpson. „Inimesed peaksid neil sõnast haarama – kui te hoolite oma e-kirjavahetuse partnerite privaatsusest, ärge kasutage Gmaili.“

Google alustas kohtuasja eelmisel kuul, püüdes saavutada kollektiivse hagi tagasilükkamist, milles tehnoloogiahiiglast süüdistatakse seaduserikkumises, kui ta skaneerib mitte-Google'i kontodelt saadetud e-kirju, et saata sihtreklaame Gmaili kasutajatele.

Mais esitatud kollektiivses hagis väidetakse, et Google avab, loeb ja omandab ebaseaduslikult inimeste privaatsete e-kirjade sisu. Tsiteeritakse Google'i tegevjuhti Eric Schmidti, kes on öelnud: „Google'i poliitika on minna kuni viimase lubatud piirini ja seda mitte ületada.“

Kollektiivses hagis öeldakse: „Miljonite inimeste teadmata, igapäevaselt ja aastaid on Google süstemaatiliselt ja teadlikult ületanud „viimast lubatud piiri“, et lugeda privaatseid e-kirju, mis sisaldavad informatsiooni, mida te ei taha, et igaüks teaks, ning et omandada, koguda või välja kaevata sellest e-kirjast väärtuslikku informatsiooni.“

Oma esildises selle hagi tagasilükkamiseks väidab Google, et hagejad teevad katse kriminaliseerida tavapärast äritegevuse praktikat, mis on olnud osa Gmaili teenusest alates selle käivitamisest. Google'i sõnul peavad kõik e-posti kasutajad tingimata arvestama sellega, et nende e-kirju töödeldakse automaatselt.

„Nii nagu ärikolleegile kirja saatja ei tohiks olla üllatunud, et saaja assistent kirja avab, ei tohiks veebil põhinevat e-posti kasutavad inimesed tänapäeval olla üllatunud, kui nende suhtlust töötleb kirja kohaletoimetamise käigus saaja ECS-i (electronic communications service – elektroonilise suhtluse teenuse) pakkuja,“ teatas Google.

Viidates teisele privaatsust puudutanud kohtuasjale, teatasid Google'i juristid, et kaebuses on esitatud liiga vähe tõendeid osapoolte konkreetse suhte ja suhtluse konkreetsete asjaolude kohta, et see võiks viia usutava järelduseni, et sellisele suhtlusele võiks omistada objektiivselt põhjendatud konfidentsiaalsuse ootuse.