Moodsa tehnika maailmas on vast usinuse musternäide hetkel Microsoft, mis väljastab uuendusi-parandusi veel pikki aastaid pärast tarkvara ilmumist. Windows XP näitel isegi siis, kui lubas kindlalt selle lõpetada.

Teise äärmusse jääb Google, mis teatas, et ei tegele enam oma mobiilse opsüsteemi Android väljalasetega, mis on vanemad kui 4.4.

Võrdluseks niipalju, et Windows XP ilmus 2001. a oktoobris ja viimane ametlik kinnitus uuenduse ilmumisest saabus 2014. a mais.

Android 4.4 ilmus 2014. a mais ja nüüd siis peavad eelmiste variantide kasutajad lootma, et keegi ei avasta opsüsteemis uusi võimalusi, mille abil seadmeid rünnata.

Kas probleem on suur?

Probleem on selles, et 4.4 kasutajaid on veel vähe ja äärmiselt paljude seadmete puhul ei saagi Androidi kindlast väljalaskest edasi uuendada (mis sõltub konkreetsest mudelist).

4.4 Androidist vanemat väljalaset kasutab 60% Androidi-seadme omanikest, mis tähendab vähemalt 600 miljonit inimest. See väide põhineb Google'i teatel 2014. a juunis, et Androidil on nüüd miljard aktiivset kasutajat. Kui palju neid vahepeal lisandunud on, pole firma täpsustanud.

Iroonilisel kombel selgus Google'i soovimatus 4.4-st vanemaid Androide uuendada õige pea pärast seda, kui nende insener peedistas konkurent Microsofti, et nad keelduvad Windows 8.1 lappimast. Pada sõimab katelt...

Kuidas probleem tekkis?

Kogu lugu tuli päevavalgele hiljuti, kui turva- ja analüütikatarkvara tootva Rapid7 töötajad avastasid tõsise vea Androidi komponendis, mida kasutab opsüsteem kuni versioonini 4.3.

See on vana lahendus, mis võimaldab äpis veebilehti avada ilma selleks brauserit avamata.

Google teatas, et nemad üldiselt Android 4.4-le eelnevaid probleeme ei paranda, aga teatavad selle leidmise kohta seadmetootjatele. Mis tähendab, et kui telefoni- ja tahvlitootjad selle suvatsevad ise ära parandada, on hästi, kui ei, siis kahju küll.

See on umbes sama nagu Microsoft teataks kellegi avastatud Windowsi-vea kohta, et aitäh, me teatame nüüd arvutitootjatele nagu Dell ja HP ning loodame, et nad asjaga tegelevad.

Miks Google nii käitub?

Google on hakanud viimasel ajal jõuliselt seadmetootjatele mõista andma, et need võiksid kasutada vähem Androidi vabavaralisi osi ja rohkem neid, mida litsentseerimiseks pakutakse.

G-maja uuem strateegia opsüsteemi arendamisel ongi keskenduda osadele, mis nõuavad seadmetootjatelt maksmist (näiteks litsentsilepete tõttu) ja võimaldavad neil vähem lihtsalt ise tarkvara juurde luua, kuigi Android on ju tegelikult vabavaraline.

Just selle taktika innustas suuresti Amazoni oma Androidi-äppide e-poodi looma kui ka Samsungit rohkem Tizenit kasutama, mille arendamisel firmal endal osalus on.