Samas on tegu teenusega, mis võib osutuda enamusele meist võrdlemisi kasulikuks - pea asendamatuks abimeheks, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Kõige parem on aga see, et sa ei pea ilmtingimata olemasolevat tehnikat selle kasutuselevõtmiseks välja vahetama.

Kirsiks tordil on võimalus kasutada Cloud Printi erinevatel platvormidel – Android, iOS, OS X, Linux, Windows ning ka muud.

Võimalused

Kasutamiseks on vaja Google'i kontot, printerit, mingit arvutit, vajalikku tarkvara ning dokumenti, mida printida.

Kuna kasutamiseks on mitu põhimõtteliselt erinevat võimalust, siis alustame selle enamlevinud variandist: kui printer ei toeta vaikimisi Cloud Printi teenust.

Kui kodus või kontoris on kasutusel printer, mis on arvutiga ühendatud kaabliga, või on tegu klassikalise võrguprinteriga, siis kasutaja ei saa seda siduda otse enda Cloud Printi kontoga.

Sellisel juhul saab kasutada vaheseadmena printeriga ühendatud arvutit ning veebilehitsejat Google Chrome.

Chrome'is on nimelt võimalik lisada Cloud Printi teenusele printereid ning neid hallata. Kui printer on lisatud, on juba võimalus printida dokumente antud arvutist eemal olles teisest seadmest - olgu see siis tahvelarvuti, nutitelefon või teine arvuti.

Ainukeseks eelduseks on printeri ning arvuti töösse jätmine. Viimase puhul on eelduseks ka Chrome'i veebilehitseja protsessi lubamine taustal, kuna see haldab läbi Cloud Printi tulevate käskude saatmist printerisse.

Teiseks ning mugavamaks variandiks on juhtmevaba ajastu printerid, mil WiFi ühendus sisse ehitatud. Ehk et enamuses WiFi printeritest on vaikimisi olemas ka platvormi Google Cloud Print tugi, mis võimaldab teistest seadmetest printida ilma arvutit vahepeal kasutamata.

Sellisel juhul piisab printeri töösse jätmisest ning seadmest, millest dokument printima saadetakse. Jah, see ongi loodud erinevate mobiilsete platvormide, eriti Android, vajadusi silmas pidades.

Lisamärkusena ütlen kohe ära – need printerid ei ole võrreldes klassikaliste printeritega olulisemalt kallimad ning saadaval enamuses suuremates elektroonikapoodides, kes tegelevad ka printerite müügiga. Kaasa arvatud Photopointi veebipoes. Näiteks selline kompaktne printer ei vaja arvutit vahele.

Seadistamine – imelihtne

Seadistamine ning printerite haldamine on Cloud Printi teenusel tehtud võimalikult mugavaks.

Esiteks, kui sul veel ei ole Google Chrome'i veebilehitsejat, siis paigalda see. Teiseks, logi enda Google'i kontoga (või loo üks) Chrome'i sisse. Sealt edasi tuleb avada Chrome'i veebilehitseja seaded–sätted ning sealt juba täpsemad seaded.

Kõige alumises otsas on sektsioon Cloud Print, kus tuleb Google'i kontoga sisse logida. Kui see on tehtud, siis lihtsalt litsuda nuppu "lisa printer" ning ülejäänud teeb tarkvara automaagiliselt ise ära.

Kui sul on kasutusel printer, mis suudab ise end võrguga ühendada ning tunneb standardit Cloud Print, siis on kõik hoopis lihtsam. Lase ainult printer internetti, seo enda Google Cloud Printi kontoga ning hakka kasutama.

Viimase kohta kahjuks üldist juhendit pakkuda ei ole ning peaks pigem vaatama printeri kasutusjuhendist. Kuidas aga ära tunda printerit, mis teenusega otse ühildub? Üldjuhul on neile kirjutatud peale "Cloud Print Ready" või on see info antud tehnilistes andmetes.

Fotod: ekraanitõmmised

Kasutamine – samuti imelihtne (väikeste nüanssidega)

Dokumentide printimiseks on teatud piirangud. Sellest arvutist, kuhu algselt füüsiliselt printer taha ühendatud, jätkub kõik samamoodi.

Teistest seadmetest printides tuleb tähelpanu pöörata teatud nüanssidele (nagu need alati on). Alustame selle puhul arvutist selle klassikalises mõttes.

Kõige lihtsam on seda teostada Chrome'i veebilehitsejas. Lihtsalt tuleb logida sisse enda Cloud Printi (ehk Google'i) kontoga ning printimisel valida seade, mis pilves.

Kahjuks otse rakendusest ei ole võimalik pilve printida süsteemidialoogi kasutades. Samas dokumente saab vabalt tõsta Google Drive'i keskkonda ning sealt saab ilma probleemideta (jätkuvalt Chrome'i veebilehitsejat kasutades) töökäsk ette anda.

Teiseks, erinevates mobiilsetes seadmetes on saadaval vastavad rakendused. Androidi operatsioonisüsteemile on olemas Google'i loodud rakendus Cloud Print.

Korra paigaldatud ning enda kontole sisse logitud, muutub see vahemeheks erinevate tööde ette söötmisel printerile. Ning seal ei ole ka rakenduste piiranguid – peaasi, et vastav programm lubab kasutada Androidi funktsiooni Share ning jagada dokument või pilt rakendusse Cloud Print.

Variant B on viimase programmiga avada seadme sisemälus olev dokument ning niipidi käsk ette sööta.

Fotod: ekraanitõmmised

Androidis saab valida faili, mida printima panna või läbi vastava rakenduse share-funktsiooni kasutades. Viimane eeldab rakendusepoolset tuge.

Printerite valik Androidiga tahvelarvutis

iOS ning OS X platvormidele on samuti loodud erinevaid rakendusi teenusega töötamiseks. Täpsema loendi võite leida Cloud Printi leheküljel.

Kuidas seda reaalselt ära kasutada?

Esimene asi on loomulikult erinevatest mobiilsetest seadmetest printimine, nagu eelnevalt mainitud.

Kui sul on telefonis või tahvelarvutis dokument või näiteks peaksid tahvelarvutit kasutama kontoris tööarvutist eemal olles, on ääretult mugav paari sõrmeliigutusega panna dokument printima. Enam ei pea minema arvuti ette ning sealt käsku andma.

Teiseks, üle interneti printimine. See on just kasulik sellistes situatsioonides, kui sul tuleb näiteks e-kiri, mida on vaja paberile panna, kuid sa ei ole kontoris või kodus. Paned printima ning sihtkohta jõudes on vajalikud asjad paberil olemas.

Kolmandaks on võimalus jagada oma printerit sõbra või pereliikmega. Näiteks kui sul on dokument, mida sa tahad jagada venna, ema või sõbraga ning nemad on oma printeri jaganud sinuga (Cloud Printi teenus lubab seda võimalust), siis sa saad ka teisest maailma otsast saata töökäsu nende seadmele.

Viimased kaks varianti lubavad kasutada printerit üle võrgu, ilma et sa peaksid looma keerulisi VPN-lahendeid, porte suunama või muudmoodi minema süvitsi erinevate platvormide ning operatsioonisüsteemide omapäradega.

Esimene neist, ilmselgelt, on mugavaim lahend printeri kasutamiseks Androidi või iOS-seadmetel.

Väikesed AGAd

Vandenõuteoreetikud ning kodanikud, kes arvavad, et suur vend jälgib sind (ing. k Big Brother is watching you; viidates sellele, et keegi tahab nuhkida sinu kassipiltide või kaalualandamistablettide printimisharjumuste järgi), siis jah – selle teenuse kasutamine eeldab kõigepealt dokumentide laadimist Google'i pilve.

Võib-olla ma olen tõesti liiga naiivne ning arvan, et kui sa ei ole anarhist või NATO vastane, siis kedagi tegelikult ei huvita, mida sa teed.

Lisaks leidub ka teooriaid, et võõras inimene saab sinu printerisse väikeste kiisude pilte printima hakata. Ma arvan, et seni, kuni sa ei jaga võõrastele enda Google'i paroole laiali, siis ei tohiks ka sellega probleeme olla. Sa ikka hoiad ju isikliku meilikonto andmed enda teada, eks?

Kokkuvõte

Google Cloud Print on ikkagi äärmiselt mugav ning paindlik abimees, mida aeg-ajalt läheb vaja. See annab ju meile variandi printida dokumente paberile otse Androidi- või iOSiga seadmest ilma liigseid abivahendeid kasutamata ning enam ei pea ka ise printeri juures olema.

Tänu seotusele Google'i kontoga ei pea ka uut/võõrast arvutit kasutades suurt seadistamismaratoni ette võtma – piisab ainult Chrome'i veebilehitsejas sisse logimisest.