MARKUSe idee autor Kristjan Jansons selgitab asja tööpõhimõtet: „MARKUS koosneb kahest komponendist: vanuse- ja isikutuvastus. Kõigepealt tuvastab MARKUS (näiteks telefonikaamera abil tehtud foto kiire analüüsimise abil - Forte) inimese vanuse, mis, nagu ka inimeste puhul, on teatud vea piirides. Sellepärast oleme kindluse mõttes seadnud vanusepiiriks 30 aastat, nagu on tehtud ka kauplustes. Kui inimene on üle 30, siis täiendavat vanusetuvastust ei küsita. Kui inimene näib olevat alla 30, siis küsitakse lisaks ID-kaarti.“

Forte proovis rakendust ka oma katsejänese (ehk selle kirjutise autori peal) ning vanusetuvastust võib igaüks ka ise katsetada. MARKUS on üleval aadressil https://markus.mindtitan.com/

Telefoni brauseri kaudu lehele minnes tuleb esmaseks vanusetuvastuseks teha pilt enda näost. Isiklikult rõõmustav – kuigi kahjuks vale – oli see, et MARKUS pakkus katsejänese näo järgi vanuseks alla 30 eluaasta ning pildi ümber moodustus punane hoiatusraam. Seejärel soovis MARKUS tuvastuse teise sammuna ID-kaarti pildistada ja teatas pärast seda, et „You are over 18“ ehk „oled üle 18 aasta vana“ ning ID-kaardi foto ümber moodustus roheline, lubav raam.

MARKUSe prototüüp sinu näopildi ootel.

Autorid soovitavad, et näopilt olgu hästi valgustatud ja piisavalt hea kvaliteediga, ID-kaardist foto tegemisel tuleks aga vaadata, kas enda silmaga loeb numbrid välja.

MARKUS põhineb tehisintellektil ja kasutab inimese vanuse määramisel sügavaid konvolutsioonilisi närvivõrke, mis suudavad piltidelt objekte paremini tuvastada kui inimene ise. Tiimi liige, andmeteadlane Kristjan-Julius Laak selgitab, et tehisnärvivõrgud õpivad maailmast aru saama inimaju sarnaselt ehk mitmete miljonite näidete varal. „Üks osa MARKUSe närvivõrkudest on läbi töödelnud sadu tuhandeid pilti eri vanusest inimestest, tänu millele tekib närvivõrgus abstraktsioon selle kohta, missugused näo omadused erinevas vanuses inimestel on.“

Läinud nädalavahetusel, kui Tartus MARKUSt arendati, jõuti uut lahendust testida kümnete Garage48-l osalejate vahel, enamasti arvas MARKUS vanuse ära mõneaastase täpsusega, internetist kogutud ligi poolel miljonil pildil tehtud uuring näitas, et vanuse tuvastamiseks kasutatava närvivõrgu täpsus jääb keskmisel 3 aasta sisse.

Edasi on MARKUSe loojail tuleviku osas plaanis läbi rääkida mitmete supermarketitega, pankadega, kauba kojutoojatega, olgu selleks kullerid, robotid või droonid. Samuti pakiautomaatide teenusepakkujatega ja nende ehitajatega. Läbirääkimise eesmärgiks on valideerida, millist toodet kliendid täpselt vajavad. Samal ajal käib pidev teadus- ja arendustöö, et muuta toode täpsemaks, usaldusväärsemaks ja kiiremaks, praegu on tegu alles pelga kahe päeva jooksul loodud prototüübiga.

Koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Riigi Infosüsteemi Ameti ning Tartu Ülikooliga korraldatud Garage48 Tartu üritusel esitleti reedesel avaõhtul 30 ideed, millest 17 jõudsid arendamiseni. Üritusel võidutsesid ka linnuliike laulu järgi tuvastav rakendus Linder ning linnaelanikele mõeldud veebikeskkond OpenTartu otsuste ja linnaga seonduvates projektides kaasa rääkimiseks.

“Garage48 Open & Big Data 2016” üritused toimusid Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist "Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine" Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastusel.