Selle tutvustamiseks on toimunud mitu suurt üritust ja pooleliolevat tarkvara saab ka tutvumiseks alla laadida.

Aga kuigi infot jõuab avalikkuse ette kotitäite kaupa ja regulaarselt, et huvi ikka püsiks, ei saa me kunagi piisavalt teada, enne kui opsüsteem lõpuks ilmub.

Me teame selle põhimõttelisi trumpe nagu universaaläpid, Continuum, brauser Edge jm. Aga me ei saa seninähtu põhjal päris kindlad olla, kas need trumbid on ikka piisavalt head ja kasulikud.

Võtame näiteks Continuumi ehk võimaluse nutiseade lisaekraani ja hiire ja klaviatuuriga ühendada, et korraga mitu äppi avada ja suuremal pinnal töötada. See vajab muide ka uue nutiseadme hankimist, sest praegused trikki ei toeta.

Miks üldse nii palju vaeva näha, kui lihtsam oleks arvuti ees istuda? Mis on see killer app, mis kogu vaeva tasuks? Ma ei tea – ega saagi teada, enne kui Win10 ilmub.

Milles juba kindel saab olla

Vastamata küsimused kõrvale jättes võime ühes juba siiski kindlad olla. Microsoft andis oma parima, et uuel opsüsteemil oleks suurim võimalik edulootus (seda hoiakut Windows 8/8.1 puhul ei täheldanud).

Esmalt on 10 muidugi ambitsioonikas katse kõiki Windowsi-süsteeme (PC, nutiseadmed, Xbox One ja iseseisvaks platvormis loetav HoloLens) ühtseks ökosüsteemiks liita.

Teiseks ja tähtsamana: see meenutab praegu juba midagi koloniaalajastu USA taolist: kõigi rahvaste (nii oma kui ka võõraste platvormide) sulatuskatel, millest võib midagi uut ja vägevat võrsuda. Aga esialgu on kõigest potentsiaal.

Põhiressurss on äpid

Kuidas see sulatuskatel toimib? Lihtsalt. Äppide abil, millega Win10 teenindama hakkav e-keskkond Windows Store meid üle ujutab. Kergemaks muutuvad nende tootmine ja ka ostmine.

"Kergem toota" tähendab, et Androidi- ja Apple'i äppide portimine ehk ülekolimine muutub enneolematult lihtsaks. Esimesel puhul vähemalt osaliselt tänu emulaatorile. Teisel puhul tänu võimalusele iOSile mõeldud koodi otse Microsofti Visual Studios ümber panna.

Eraldi küsimus on, kas teisi mobiiliplatvorme arvestades loodud visuaalne pool ja efektid ümberkolimist nii hästi taluvad. Aga võimalus on olemas. Kui Microsoft rahaliste preemiatega aitab nagu Windows Phone 8 ajal, kujuneb sellest arendajatele võit-võit-tüüpi olukord.

Lisaks muu tarkvara, mida varem poleks äpina kujutlenudki. Windows Store hakkab nimelt sisaldama ka .NET-rakendusi, serverite hostitavaid veebirakendusi, tavasaite...

Just nimelt, tavalise saidi võib Win10 jaoks äpiks vormistada ja e-poodi toimetada. See tähendab mitte ainult uut kuju, vaid lisavõimalusi nagu äpisiseste maksete võimalused jm.

Ja lõpuks rikastab Windows 10 tulek ka mänguseadet Xbox One, millele on Microsoft Store'i kaudu tulekul "tuhanded" äpid. Nii nad lubavad.

Maksta on ka mugavam

Aga sulatuskatel vajab käiguspüsimiseks ka huvilisi, kes selle ümber kogunevad ja eksperimentaalset suppi helpima nõustuvad. Microsoft on sellele mõelnud ja ka ostlemise mugavamaks ja mitmekesisemaks muutnud kui varem.

Esiteks muidugi tore tõsiasi, et kui äpi ühel Windows 10 seadmel juba hankinud oled, saad kasutada seda ka teistel. Juurde maksma ei pea.

Teiseks hakkavad rakendused rohkem rahakulutamisvõimalusi pakkuma. Nii teiste loodud äppides kui ka näiteks MS Office'is võid tulevikus leida üllatuspakkumisi nagu näiteks ligipääs e-poodi, mis PowerPointi jaoks fotosid müütab...

Uus trend on ka müüa ilma kohe raha küsimata. Juba praegu saab Windows Phone'i äppide maksumuse lihtsalt oma järgmisele mobiiliarvele lisada (Eestis pakuvad seda hetkel Tele2 ja EMT). Win10 puhul saab see olema aina tavalisem.

Muidugi peavad sellega nõustuma ja kampa astuma sideoperaatorid, kelle kaudu asi toimib. Aga juba aprilli lõpu seisuga on oma jah-sõna öelnud kuuldavasti 90 eri riikides tegutsevad firmat.

Kokkuvõtteks

Windowsile kuulub nutiseadmete turust täna kõigest 2,7%. Kui Win10 oma platvormide sulatuskatla potentsiaali kasvõi osaliselt realiseerida suudab, pole põhjust, miks turuosa ei võiks kiiresti kasvada. Ka suuruse kahekordistamine oleks suurepärane algus.

Kui sellele liita võimalus, et Windows 10 enda uuendused osutuvad ka siiski ägedateks, saame kujutleda isegi Windows 7 mastaabis eduloo kordumist!