„Troonide mäng“ on selles aspektis silma paistnud algusest peale. Avahooaeg jäi enimpiraaditud telesarjade seas aasta lõikes küll teiseks, kõik edasised hooajad on aga oma ilmumisaastatel vastavas pingereas uhkelt esikohta hoidnud.

Piraatluse suure osakaalu peapõhjuseks arvatakse sarja napp kättesaadavus: vaatajahuvi on suur, aga enamikes riikides on tulnud üsna kaua oodata, enne kui seda ametlike vahendite abil nautida saab.

Tootjad on väitnud, et neile mõjub illegaalsete allalaadijate suur hulk pigem kiitusena kui innustab piraatlusega võitlema. Lisaks aitavat see sarjale nime teha ja toovat HBO-le uusi igakuiseid tasulisi kasutajaid.

Aga hiljuti üllatasid nad siiski lubadusega, et järgmine, viies hooaeg jõuab 12. aprillil ekraanidele korraga tervelt 170-s riigis. Ehk siis enamikes riikides, mis üldse hetkel eksisteerivad.

Kas see tähendab, et viiendal hooajal pole asja 2015. a enimpiraaditud telesarjade esikohale ega isegi esikümnesse? Forte julgeb ennustada, et see püsib siiski esiviisikus (kui mitte esikohal)!

Miks nii? Kui see on nii vabalt kättesaadav, siis inimesed nõustuvad ju ilmselt meeleldi maksma? Jah, parema elatustasemega paikades on võitlus veebipiraatlusega kujunenud tõesti päris edukalt, aga siiski leidub endiselt palju riike (sh Eesti), kus paljudes inimesed midagi alla laadides isegi ei mõtle maksmisele.

Mis veel huvitavam: „Troonide mängu“ piraatlus on laialt levinud kõikjal, mitte ainult näiteks Hiinas ja endistes idablokimaades.

Kui uurida neljanda hooaja avaosa puudutavat statistikat, selgub: esimese 12 tunni jooksul sündis kõige rohkem illegaalseid allalaadimisi Austraalias, USAs, Ühendkuningriigis, Kanadas ja Hollandis. Kõigis neis oli võimalik sarja samal ajal ka legaalselt vaadata.

Asi on ilmselt kõrgetes hindades. Näiteks Austraalias maksis neljanda hooaja kohene vaatamine meie rahasse panduna umbes 360 eurot. Isegi USAs küündisid „Troonide mängust“ osa saamiseks vajalike vaatajapakettide hinnad kuni 100 dollarini (umbes 90 eurot) kuus.

HBO ja Apple’i värske partnerlus muudab olukorra vähemalt USAs nüüd tublisti mahedamaks: vaata iTunesi kaudu, anna 15 dollarit kuus (meie rahas 13,85 eurot) ja rohkem kellelegi maksma ei pea.

Aga paljudes paikades jäävad karmid hinnad püsima. Ja kuna väga mõistliku suurusega kuutasu küsivad videoteenused on maailmas juba laialt levinud, ei tahagi paljud enam oluliselt rohkem kulutada. Ei kaabeltelevisiooni, ei HBO Go suguste lisateenuste eest.

Kui tootjad ruttu ka sellele probleemile tõhusat lahendust ei leia, võib uskuda, et „Game of Thrones“ jõuab enimpiraaditud telesarjade pingereas kõrgele kohale ka 2015. a arvestuses.

Küll aga võib loota, et senised piraatlusrekordid jäävad ületamata või kordamata.