Ühe rootslasest programmeerija eksperimentaalne projekt on avalikkusele tuttav seega juba päris pikka aega.

Tõsimänguril on seda siiski raske "päris" videomänguks nimetada. Sandboxiks kutsutav lähenemine üldiselt on muidugi tuttav (suur avatud maailm, kus ise endale tegevust otsida), aga tavalises mõttes "mängulik" Minecraft pigem pole.

Sisu on keskendunud suuresti omaette nikerdamisele ja toksimisele, et materjale ja asju toota. Tulemus meenutab võrgurollikat, millest on kadunud kogu RPG ja alles jäänud kogu grind (üsna nüristav vajadus samu tegevusi korrata, et kindla eesmärgini jõuda, näiteks uue arengutaseme saavutamiseks saja kolli tapmine).

Kuid erinevalt paljudest sandboxidest enne ja pärast seda on Minecraft mitte ainult ellu jäänud, vaid ka üha populaarsemaks muutunud. Sealsed tegemised pälvivad regulaarselt meediakajastust, ka näiteks Forte on kirjutanud, kuidas keegi usin Minecrafti terve Taani riigi 1:1 mõõdus koopia rajas.

Menust hoolimata saabus üllatusena uudis, et Microsoft ostab Mojangi ehk Minecrafti arendaja ära ja maksab selle luksuse eest isegi 2,5 miljardit dollarit. See on kõik sularahas, mitte osaliselt aktsiates nagu tehnoloogiamaailma diilid tihti toimuvad.

MS on ju tähtis tegija nii tehnoloogia-, tarkvara- kui ka videomängude vallas, aga miks neile küll just Mojangi omamine nõnda tähtis on? Minecraft on juba üsna vana ja arendajal teisi võrreldava hitipotentsiaaliga projekte pole.

Foto: ekraanitõmmis

Veel põnevamaks muutub see küsimus, kui lugeda Microsofti kommentaari, et nad eeldavad kulutuse tagasi saada, ja seda 2015. rahandusaasta jooksul! Antud periood lõpeb muide 30. juunil 2015.

Asja uurides selgub, et MS eeldab Minecrafti abil tagasi teenida vaid summa, mida nad oleks teeninud, kui 2,5 miljardit dollarit oleks 2015. rahandusaasta lõpuni lihtsalt pangakontol intresse kogunud. Ehk siis ainult umbes 25 miljonit dollarit. Nii et kulutus tähendab kaotatud intresse, mitte kogu investeeringut.

Aga kuidas nii vana mäng siis ikkagi nii jõudsalt raha teenib? Esiteks on selle kolimine nutiseadmetele-PlayStationidele-Xboxidele hästi ära tasunud, ja hea minek jätkub. Tänavuse juuni lõpu seisuga on omaniku leidnud tervelt 54 miljonit koopiat!

Teiseks rihib MS kindlasti kõiki lisavõimalusi. Osad Minecrafti fännid on nii pühendunud, et alates 2010. aastast on toimunud isegi eriüritus MineCon. Lisaks on käigus erinevad reklaamidiilid T-särkide tootmisest kuni selleni, et hittulmeka "Guardians of the Galaxy" tegelaste põhjal saab nüüd Minecraftis avatare luua.

Kui mõelda kõigile võimalustele, mida sarja jätkamine rahaliselt lisada võib, pole ime, kui isegi 2,5 miljardi dollari maksmine ikkagi ära tasub!