Meie riigi e-kodanikuks olemise tähendusest ja hüvedest on kirjutatud juba päris palju, loe näiteks Fortes… Küll aga tundus paslik küsida programmi hetkeseisu kohta.

Küsimustele vastab e-residentsuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Katre Kasmel.

Mis on hetkel parim põhjus Eesti e-resident olla?

Peamine põhjus on võimalus registreerida asukohast sõltumatu ettevõte ja administreerida seda üle veebi ükskõik kus maailmas.

E-residentsuse virtuaalsest ettevõtluskeskkonnast võidavad ettevõtjad ja vabakutselised, kes on enamasti Aasiast, aga ka mujalt, kus leidub palju bürokraatiat, ettevõtte loomine võtab palju aega või on kallis ja puudub ligipääs teatud olulistele teenustele.

Mis teenustele?

Näiteks rahvusvahelisetele maksevahendusteenustele nagu PayPal, Braintree või Paymill, mis võimaldavad kaupade/teenuste müümist rahvusvaheliselt.

E-residentsuse kaudu on võimalus saada makseteenustele ligipääs ilma, et ettevõtja peaks oma koduriigist ära kolima.

Ehk teisisõnu – mõningates riikides ei tee e-residentsus ettevõtlust mitte ainult mugavamaks, vaid on selle võimaldaja.

Palju e-residente juba on? Palju mess juurde tõi?

29. veebruari seisuga on e-residentsust taotlenud 9221 isikut, kokku 127 erinevast riigist. Pakkusime messil e-residentsuse taotlemise võimalust, kuid peamine põhjus osaleda oli partnerlussuhete arendamine.

Käisime Mobile World Congressil kohtumas arendajate ja teenusepakkujatega, kes võiks olla huvitatud Eesti digitaalse identiteedi platvormi kasutamisest oma teenustes nagu seda on peagi piloteerimas NASDAQ ja kasutamas näiteks Teleport, Funderbeam, Bitnation jt.

E-residentsuse platvormile on teretulnud teenuseid arendama kõik sellest huvitatud arendajad ja teenusepakkujad.

Kas pigem tuldi messil ise küsima, mis Eesti ja e-resident on, või püüdsite möödaminejaid?

Huvilisi oli üle ootuste palju – tuldi nii üldiste e-residentsuse teemaliste küsimustega kui ka väga konkreetse huviga ettevõtte loomise vastu ja sellest lähtuvate spetsiifiliste küsimustega, näiteks pangakonto avamise kohta, maksuküsimustega jne.

Oli ka väga teadlikke küsimusi nagu kuidas edeneb videosilla kaudu pangakonto avamist võimaldava seaduseelnõu ettevalmistus ja millal avaneb võimalus distantsilt pangakontot avada.

vasakult teine: Katre Kasmel suurel mobiilimessil (Foto: EAS / Linda Uldrich)

Mis inimeste esimene küsimus on, kui e-residendi teemat tutvustada? Kas inimesed saavad ruttu aru, milles kogu asja iva?

Enamasti küsitakse milles seisneb e-residentsusest saadav peamine kasu. Kui vastata, et ettevõtjad ja freelancer'id saavad e-residentsuse abil luua ja administreerida asukohast sõltumatut ettevõtet üle veebi, saadakse sellest kiiresti aru.

Teisele olulisele sihtgrupile – arendajatele ja teenusepakkujatele, kelle teenused saaksid kasu Eesti digitaalse identiteedi platvormi isikutuvastamise võimalustest – suunatud sõnum on keerulisem ja mitmetahulisem ning nõuab pisut pikemat selgitamist.

Paljud messil Eestit teadsid? Ise ringi käies ja inimestega vesteldes tundus, et isegi Skandinaavia ja Baltikum tekitasid segadust

Teatakse ikka. Paljud messistendi külastanud inimesed olid juba varem ka e-residentsusest kuulnud. Tuldi näiteks ka oma e-residendi kaarti näitama või e-residentsust kiitma ja oma vaimustust jagama.

Näiteks saime ühelt E-Eesti stendi külastanud ajakirjanikult pika ja positiivselt emotsionaalse kirja, mille üks lõik kõlas umbes nii:

I have attended the GSMA in Barcelona for years without experiencing either big surprise or big deception. This year a cheerful booth dedicated to Estonia's "e-residency" program provided me with the first Aha!-emotion. Maybe Estonia is the first country to really understand globalization.

(„Olen Barcelona mobiilimessil käinud aastaid, ilma eriti üllatumata või pettumata. Tänavu sain oma esimese elamuse, kuna külastasin Eesti „e-residentsuse“ programmi boksi. Eesti võib isegi olla lausa päris esimene riik, kus saadi aru, mida globaliseerumine tegelikult tähendab.“ – Lauri Jürisoo tõlge)

Palju e-residendid praeguseks firmasid teinud on?

Tänaseks on e-residentide poolt asutatud 393 uut ettevõtet ja kokku on äriregistris e-residentidega seotud ettevõtteid 827. Need numbrid kasvavad igakuiselt.