"Ma arvan, et me lõime tööriistad, mis kisuvad ribadeks nn sotsiaalset kangast, tänu millele ühiskond toimib," ütles ta Stanfordi ülikooli ärikoolis (Stanford Graduate School of Business) peetud vestlusringis. Ühtlasi soovitas ta inimestel sotsiaalmeedia kasutamist tõsiselt kahandada.

Palihapitiya lisas samas, et tal pole asjade praegusele üldisele halvale seisule head lahendust pakkuda, ent on ise Facebooki kasutamisest praktiliselt loobunud, kuna ei soovi, et teda "programmeeritaks". See on kaasa toonud aga suuri pingeid suhtluses sõprade ja lähedastega. Oma lastel ta Facebooki pruukida ei lase.

Probleem on ülemaailmne

Palihapitiya ei kritiseerinud ainult Facebooki, vaid kogu online-ökosüsteemi laiemalt. "Lühijalised tagasisidetsüklid, mis dopamiini vallandavad, hävitavad ühiskonna normaalset toimimist," ütles ta, viidates postituste laikimistele ja laikidest saadavale mõnutundele. "Väärinformatsioon, ebatõed, ei mingit koostööd. See on globaalne probleem."

Ta tõi näite, kuidas Indias WhatsAppis levinud sõnumid inimröövidest, mida tegelikult ei toimunud, viisid selleni, et lintšiti seitse süütut inimest. "Kujutlege nüüd ette selle olukorra äärmusteni viimist: halbade kavatsustega võivad manupuleerida suuri inimhulki tegema mida iganes nad tahavad," lisas ta.

Samas ütles Palihapitiya, et usub, et ettevõte teeb laias plaanis maailmale siiski head.

Ka teised ekstöötajad on hukkamõistvad

The Verge vahendab, et sarnaseid mõtteid on viimasel ajal avaldanud teisedki, kes Facebooki omal ajal üles ehitada aitasid. Novembris ütles üks esimesi investoreid Sean Parker, et temast on saanud sotsiaalmeedia "kohusetundlik, teadlik vastane" ja et Facebook ning teised sotsiaalvõrgustikud on saanud edukaks tänu inimpsühholoogias leiduva haavatavuse ära kasutamisel. Endine tootejuht Antonio Garzia-Martinez ütles, et Facebook valetab oma võimekuse kohta inimesi läbi neilt korjatavate andmete mõjutada.

Palihapitiya kritiseeris ka kogu Räniorgu ehk Silicon Valleyt, öeldes, et investorid pumpavad raha "s*ttadesse, kasututesse, idiootlikesse firmadesse" selle asemel, et tegeleda tõeliste probleemidega nagu kliimamuutus ja haigused. Ta lisas veel, et kuigi tehnoloogiainvestorid näivad kõikvõimsad, on nad suuremalt jaolt oma mõjukuse saavutanud õnne, mitte oskustega.

Palihapitiya enda firma Social Capital tegeleb tervishoiu ja haridusega tegelevatele ettevõtetele rahastuse leidmisega.