Äpi kasutamine on esimese aasta jooksul tasuta, iga järgneva aasta eest tuleb aga maksta tühine summa, näiteks USAs üks dollar.

Facebookil on reaalajas suhtlemiseks oma Messenger, nii et miks nad olid nõus WhatsAppi tohutu summa eest ära ostma? Diili suurus on 19 miljardit dollarit (13,81 miljardit eurot).

Esiteks tasub ära mainida, et nagu nii suurte tehingute puhul tavaline, ei saa WhatsAppi leer kogu seda summat rahas.

Ainult 4 miljardit dollarit on rahas, ülejäänud on Facebooki aktsiates: 12 miljardi eest tavalisi, 4 miljardi eest piiranguga.

WhatsAppi asutajad ja töötajad saavad viimased alles nelja aasta jooksul pärast tehingu lõpetamist ning neid käsitletakse sissetulekuna, s.t osa aktsiatest peab maksudeks ära andma.

WhatsAppi asutajad on tõotanud teenuse reklaamivabaks jätta ja Facebooki esindajad lubavad, et see jääb iseseisvalt toimima. See muudab nii suure diili eriti veidraks. Kuidas uus leivaisa selle tagasi teenida kavatseb?

Toome võimalikke põhjuseid:

1) Facebooki esindajad ei tahtnud, et WhatsAppi saaks endale mõni rivaal, eriti Google.

[Järgmisel hommikul lisatud] Veebi on jõudnud kuulukad, et Google oli WhatsAppi omandamisest tõesti huvitatud ja pakkus 10 miljardi suurust tehingut, mis tagasi lükati. Seejärel pakkunud Larry Page kuuldavasti isegi suuremat summat kui FB 19 miljardit dollarit, aga siis oli juba hilja.

Google plaanis WhatsAppile samasugust tulevikku nagu FB: lasta sellel iseseisvalt tegutseda ja pakkuda arenguks vajalikke ressursse.

2) WhatsApp pole lihtsalt mingi sõnumisaatmise äpp nagu neid maailmas palju leidub. Sellel on 450 miljonit kasutajat, kellest 315 on pidevalt aktiivsed. Nad saadavad äpiga võrreldavas mahus sõnumeid kui kõik selle maailma SMSitajad kokku.

3) Lisaks on WhatsApp populaarne väljaspool USAd, nii Euroopas kui ka arenevatel turgudel. See läheb Facebookile korda.

WhatsApp on menukaim sõnumisaatmise-teenus näiteks Indias, Brasiilias, Mehhikos, Nigeerias ja Lõuna-Aafrikas. FB Messenger on neis riikides palju vähem menukas.

Pole üllatav, kui Mark Zuckerberg näeb WhatsAppis võimalust "järgmine miljard vallutada". Ehk arengumaadest järgmine suur internetikasutuse-taimelava arendada.

[Järgmisel hommikul lisatud] Samanimelist sõnumiteenust arendava Tango kaasasutaja ja tippjuht Eric Setton kommenteeris FB-WhatsAppi tehingut tabavalt: "Facebook tegi hea diili. Nad said sõnumiteenuse, millel on rohkem aktiivseid kasutajaid kui Twitteril, ja seda poole hinnaga!"