Sisuliselt on tegemist Facebooki virtuaal privaatvõrguga (VPN), mis tähendab, et kogu kasutaja veebiliiklus liigub läbi Facebooki serverite, mida ettevõte siis analüüsida saab.

TechCrunchi andmetel on Facebook programmiga tegelenud juba alates 2016. aastast ning maksnud 13-35-aastastele kasutajatele rakenduse telefoni paigaldamise eest umbes 20 USA dollarit kuus.

Programmi korraldamine käis läbi erinevate testimisplatvormide, et peita Facebooki seotust projektiga. Pärast projekti avalikustamist teatas ettevõte, et teeb selle iOS-i versiooniga lõpparve. Androidi rakendustepoes on Facebook Research äpp aga jätkuvalt saadaval.

Hetkel pole teada, kas Apple palus Facebookil rakenduse oma rakendustepoest kustutada või tegi Facebook seda omal initsiatiivil. Nimelt eemaldas Apple eelmise aasta lõpus Facebooki omanduses oleva Onavo rakenduse, mis sarnaselt kõnealusele Facebook Research rakendusele kasutajate teiste rakenduste kasutamise kohta andmeid kogus ning rikkus seega Apple'i privaatsuseeskirju.

Guardian Mobile Firewalli turvaekspert Will Strafach selgitas TechCrunchile, mida Facebook rakenduse tagatava ligipääsu puhul teha saaks: "Nad saaks jooksvalt koguda infot kõikide sõnumite kohta kõikides sotsiaalmeediarakendustes, sealhulgas näha seal saadetud pilte ja videosid, lugeda e-kirju, vaadata otsingute ajalugu ja brauseriajalugu, samuti jälgida seadme täpset asukohta."

Strafachi sõnul palub Facebooki rakendus ligipääsu seadme juursertifikaatidele, mis annabki sellele pea piiramatu võimu seadme üle. "Tehniliselt kõlav palve paigaldada Facebooki juursertifikaat jääb suurele osale tarbijatest arusaamatuks," arvas Strafach. Tema sõnul on keeruline isegi selgitada, kui palju võimu ettevõttele sertifikaati oma seadmesse salvestades antakse.

Facebooki esindaja ütles CNBC-le, et tegemist on tavalise andmekogumispraktikaga. "Täpselt nagu mitmed teised ettevõtted, kutsume me inimesi osalema projektides, tänu millele me saame enda tegevust parandada," ütles firma esindaja. "Antud uuringu eesmärk on välja selgitada, kuidas inimesed oma nutitelefoni kasutavad. Oleme selle kohta avaldanud ka hulga informatsiooni, sealhulgas info, mis puudutab kogutavat teavet ning osalemisreegleid," ütles esindaja. Facebooki sõnul ei jagata kogutud infot kolmandate osapooltega.