VoLTE (Voice over LTE) ehk häälkõne LTE võrgus on tavaline mobiilikõne, mis aga toimub tavapärase 2G või 3G võrgu asemel 4G võrgus ning liigub internetiliikluse osana.

"Fiksvõrgus on VoIP ehk internetikõne juba ammu valdav tehnoloogia. Mobiilivõrgus kasutame kõne ühendamiseks aga endiselt vanemaid tehnoloogiaid.

VoLTE on mobiilikõnede puhul n-ö järgmine samm, mis võimaldab kõnet ühendada üle internetivõrgu nagu andmeside liiklust," selgitas Telia Eesti tehnoloogiadirektor Kirke Saar.

Kliendi jaoks on peamine märgatav erinevus see, et kõne algab rutem kui tavapärases 2G või 3G võrgus, kus see võtab tavaliselt 5-7 sekundit. VoLTE säästab ka akut (ühendus tekib rutem) ja parandab kõnekvaliteeti (tänu kiirele andmesidele).

"Lisaks loob VoLTE eeldused tulevikus kõne kõrval erinevate lisateenuste pakkumiseks nagu olekuinfo, kiirsõnumid ja failivahetus," lisas Saar.

Kui 4G levitugevus pole piisav või klient liigub sellest välja, liigub VoLTE kõne katkematult üle 2G või 3G võrku.

VoLTE levikut piirab aga kurb tõik, et enamik tänastest nutiseadmetest vastavat lahendust ei toeta. See võimekus saabub tarkvaravärskenduse kaudu, mille ilmumine sõltub suuresti tehnoloogiafirmadest, mis peavad selle valmistama.

Microsofti tipptelefonid Lumia 950 ja 950 XL saavad vastava värskenduse alla laadida juba nüüd. Mitme teise tootjaga (Apple, Sony, Samsung) aga läbirääkimised alles käivad, et nad asjaga kaasa tuleksid. Nii et hetkel on võimalus kättesaadav ainult kahe telefonimudeli omanikele.

Telia klient, kes soovib VoLTE teenuse aktiveerida, saab seda hetkel teenindajalt paluda. Peagi valmib samaks otstarbeks ka maandumisleht. Olemasoleva kõnepaketi hinnastus jääb samaks.

VoLTE kõnede eelised suhtlusteenuste pakutavate internetikõnede ees on kõrgem kvaliteet, vähem akukulu ja puudub vajadus kindla äpi järele. Ka ei arvestata VoLTE kõnet mobiilse interneti kasutusmahu hulka.

Tele2 kommenteerib: nemad plaanivad VoLTE-t pakkuma hakata 2017. aasta jooksul.