See on kättesaadav kõigile era- ja äriklientidele, kes kasutavad teenuseid eKodu, Kodulahendus, Ärilahendus 2.0 ja Ärikliendi interneti tooteid, kirjutab Digitark.ee.

Operaator- ja serverimajutuse klientidele oli IPv6 kättesaadav juba varem. Elioni võrgus kasutab IPv6 juba üle 25000 kliendi ning ka Eesti mastaabis on Elioni uuendus tõstnud IPv6 kasutajate arvu 0,1 protsendilt 5-le ning uusi kasutajaid tuleb pidevalt juurde.

Mis on IPv6?

IPv6 on kaasaegne internetiprotokoll, mis loodi mõned aastad tagasi praegu üldkasutatava internetiprotokolli IPv4 asendamiseks.

Põhjus uue internetiprotokolli väljatöötamiseks oli vajadus suurema arvu IP-aadresside järele – IPv4 32-bitine aadressiruum on hakanud ammenduma.

Maailmas on mõeldud küll välja ajutisi lahendusi, millest levinuim on olnud NAT (Network Address Translation), kuid see on toonud kaasa teisi puudusi, millest suurim on võimaluse puudumine otse avalikust võrgust ühendus luua.

IPv6 on nendest puudustest vaba. Selle aadressid on pikemad ja vorming on teine. Kasutatav 128-bitine aadress lubab teoreetiliselt anda aadresse 2^128-le seadmele, mis on võrreldamatult rohkem kui näiteks isegi liivateri maailmas (üle saja miljoni miljardi aadressi maakera iga ruutmillimeetri kohta).

Nii suur hulk võib tunduda pillamisena, kuid nii näis see ka mitukümmend aastat tagasi 32-bitise aadressiga. Samuti lihtsustab uus protokoll mitmeid marsruutimise probleeme.

Kõigile seadmetele globaalne IP-aadress

IPv6 kasutades saab omistada kõikidele seadmetele globaalse IP-aadressi. See muudab võimalikuks erinevad M2M (machine to machine) ja IoT (internet of things) rakendused, mille kasutamine on siiani olnud pärsitud.

Näiteks Xbox One'i Live'i kasutamine muutub mugavamaks ning samuti turvakaamerate ja valvesüsteemide kasutamine.

Kuidas ja kui kiiresti toimub üleminek IPv6-le?

Täielik üleminek protokollile IPv6 võtab maailma mastaabis veel aega. IPv6 asendab IPv4 aegamööda, kuid mitmeks aastaks jäävad nad kõrvuti eksisteerima.

Elion on oma võrgus võtnud kasutusele lahenduse, kus IPv6 pakette ei transpordita klientideni IPv4 kasutades. See võimaldab tulevikus IPv4 kasutamisest loobuda ilma suuri muudatusi tegemata ja IT-süsteemide tööd häirimata.

Sarnast lähenemist kasutavad maailmas veel ainult mõned operaatorid, ülejäänud kasutavad IPv6 transportimiseks IPv4 infrastruktuuri.

Elioni klientidel, kes soovivad IPv6 kasutusele võtta, on vajalikud Elioni Inteno ruuter ja modernse operatsioonisüsteemiga seadmed kohtvõrgus (Windows 7+, OS X 10.8+, Android 4+, IOS 6+).

Nende kõigi seadistustes on IPv6 tugi aktiveeritud ning IPv6 võetakse võimaluse korral kasutusele automaatselt. Sinul endal midagi eraldi seadistada või tellida ei ole vaja.

Elioni äriklientidele, kellel on kohtvõrgus kasutusel globaalsed IPv4 aadressid, avaneb IPv6 kasutamise võimalus lähiajal.