Tõepoolest, me elame kauges tulevikus, aastal 2014 – miks me peaks kogu aeg kuhugi midagi installima?

Microsoft teatab, et maailmakuulus Skype ei küsi tšättimiseks või kõnede tegemiseks enam tingimata eraldi programmi, vaid muutub kättesaadavaks otse brauseris.

Veebipõhised rakendused on nii tavaliseks muutunud, et vajadus tarkvara spetsiaalselt paigaldada (ja hiljem uuendada) tundub juba tüütu. Lisaks võib probleeme tekkida arvutis, kus Skype'i juba pole, näiteks reisil või karmide piirangutega kontoris, nagu märgib nutikalt AM.ee.

Otse sirvikus elav skaibivariant kannab nime Skype for Web Beta. Nagu aru saada, on see katsevariant ja ametlik väljalase on alles arendamisel.

Kasutamine on lihtne, kui see lõpuks kättesaadavaks muutub (hetkel veel ei ole, tootja mainib ilmumisajana "lähinädalaid"). Logi aadressil skype.com oma tavapäraste kasutajaandmetega sisse ja tšäti teksti, heli ja/või video vahendusel.

Skype for Web kasutab standardit WebRTC, mida toetavad brauserid on:

* arvutil Chrome 23 või uuem, Firefox 22 või uuem, Opera 18 või uuem;

* Androidi-seadmetel Chrome 28 või uuem, Firefox 24 või uuem, Opera Mobile 12 või uuem

* opsüsteemide iOS, Chrome OS ja Firefox OS brauserid

Kui tahate aga kasutada WebRTC-põhist tarkvara näiteks Internet Exploreris või Safaris, peate brauseris vastava plugina alla laadima.

Kokkuvõtteks. Microsofti on viimastel aastatel kritiseeritud ja pilgatud seoses suurfirma raskustega kiiresti muutuva tehnoloogiamaailmaga ruttu kohaneda. Neile kuuluv Skype näitab veebikolimisega neid selles kontekstis vahelduseks heas valguses.

Seda muidugi eeldusel, et teenus lähinädalatel tõesti käivitub (mitte nt poole aasta pärast) ja korralikult töötab.