Sellise kiiruse ärakasutamiseks pole müügil veel ühtegi nutiseadet, aga Elisa tahab nende ilmumiseks varakult valmistuda.

"Testisime koos Elisa võrgupartner Huaweiga võrgutehnoloogiat, mis võimaldab nelja edastussageduse ühendamisel viia mobiilse interneti kiirused kuni 600 megabitini sekundis.

Järgmisel testil – veel tänavu – tahame jõuda päris 4,5G-ni ehk kuni gigabitiste kiirusteni,“ märgib Elisa juhatuse liige, tehnoloogiaüksuse juht Toomas Poll.

Elisa püstitab suve alguseks esimesed tugijaamad, mis ühendavad kolm edastussagedust ja tõstavad kliendile kiirused kuni 375 Mbit/s ning loovad juurde kasutusmahtusid. Seda Tallinnas ja selle lähipiirkondades, kus inimesed palju mobiilset internetti kasutavad, nagu Muugal.

Polli osutusel võib sellise kiiruse juures juba mugavalt jälgida näiteks 2018. a Lõuna-Korea taliolümpia otseülekandeid ja panoraamvideot, või 4K ja 8K video voogedastamist.

Hetkel on ilmunud kuus nutiseadet, mis lubavad kasutada kuni 450 Mbit/s allalaadimiskiirusega 4G internetti (lähiajal saabuvad veel LG G5 ja HTC 10):

* Huawei P9,
* Samsung Galaxy S6 edge+, S7 ja S7 Edge,
* Samsung Galaxy Note 5
* Sony Xperia X Performance,

Elisa kasutas eile testimisel LTE 4G sageduste – 800, 1800, 2100 ja 2600 MHz – ühendamist, mis võimaldaski saavutada kuni 600 Mbit/s kiirusi. Aga nagu mainitud, sellist kiirust peab võimaldama ka nutiseade, milliseid veel müügil pole.