Elisa alustab täna Eestis esimesena äriklientidele NB-IoT võrgutehnoloogia (ingl narrowband internet of things) pakkumist, mis võimaldab kahesuunalist suhtlust seadme ja lõppkasutaja vahel.

„Võrreldes analoogsete lahendustega, on NB-IoT kõrgema kvaliteetsem ja turvalisem. Lahendus sobib igapäevaelus kasutamiseks nt kõikvõimalike näitude edastamiseks – vesi, gaas, elekter, aga ka suitsuandurites, turvaseadmetes, põllumajanduses, targa linna lahendustes ja logistikas, “ rääkis Elisa ärikliendiüksuse juht Margus Vaino.

„NB-IoT tehnoloogia võimaldab ühendada seadmed võrku energiatõhusalt ja edastada andmeid madalate signaalitugevuste juures, mis tähendab, et neid saab edukalt kasutada asukohtades nagu näiteks maa-alused ruumid või kanalisatsioonikaevud, kuhu tavaline 3G ja 4G leviala ei ulatu,“ tõi Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli välja uudse võrgulahenduse eelised.

Näiteks tänavu mais koostöös FlyDog Solutionsiga tehtud katsetustes suutsid NB-IoT seadmed 1,5 meetri sügavusel maa all kanalisatsioonikaevus edastada reaalajas andmeid veetaseme kohta ja visualiseerida neid veebis.

NB-IoT toimib litsentseeritud sagedusel, mis tagab seadmetele alati reserveeritud kanali, aga on oluliselt laiema katvusega kui olemasolevad mobiilitehnoloogiad.

„Madalal sagedusel töötavad seadmed sobivad kasutamiseks tingimustes, kus andmeedastuse maht ei ole suur, aga oluline on tagada võimalikult madala energiakuluga andmeedastus. See tagab seadmetele enam kui 10aastase tööea ilma välise energiaallikata, “ selgitas Polli.

Elisa ärikliendiüksus on avatud kõigile koostöövormidele nii ettevõtete kui idufirmadega, et leida uusi ja põnevaid lahendusi NB-IoT rakendamiseks.