Triumf Healthi nimeline rakendus aitab krooniliste haigete psühholoogilisi probleeme lahendada, kasutades selleks mobiiliplatvormi.

Triumf Health´i juht Kadri Haljas selgitab, et krooniliste haigustega lastel on kõrgendatud risk vaimsete häirete tekkeks. „Risk on seotud nii somaatiliste kui ka psühhosomaatiliste muutustega raviperioodil,“ ütleb Haljas. Rakenduse lehel on välja toodud, et igal neljandal maailma lapsel on krooniline haigus. Nendest lastest omakorda 60% vaevlevad psühholoogiliste probleemide käes.

„Teadusprojekti eesmärk on innovatiivse mobiiliplatvormi näol sekkumisstrateegia välja arendamine, mis aitaks vähendada krooniliste haigustega kaasnevaid negatiivseid psühholoogilisi muutusi, ütles Haljas. "Mobiiliplatvorm kasutab mängukeskkonda psühholoogilise toe pakkumiseks ja käitumuslike muudatuste esilekutsumiseks. Esimene piloteerimine toimub kuni kahekümne vähihaige lapsega ja see on juba Tallinna Lastehaiglas ja Tartu Ülikooli Kliinikumis alanud."

Haljase sõnul on varasem teostatavusuuring juba tehtud - selle põhjal on hetkel Tartu Ülikooli Psühholoogia Instituudis valmimas magistritöö. Pärast pilootprojekti tegeletakse teadusprojekti raames edasi platvormi täiustamisega ning valmistutakse randomiseeritud kliinilisteks katseteks.

Uuringu eesmärk on näidata mobiiliplatvormi kasutamise positiivset mõju vaimsele tervisele ja tervisega seotud elukvaliteedile võrreldes tavapärase raviga. Kaheaastase (2019-2020) projekti eelarve on 90 500 EUR, millest 95% katab Eesti Teadusagentuur.

Triumf Health kuulub Teaduspargi Tehnopol juhitavasse Connected Health klastrisse.

Uuri rakenduse kohta rohkem nende kodulehelt.