Eesti sai aasta tagasi esimese e-residendi, mis tähendab oma e-teenuste pakkumist teiste riikide kodanikele.

Tänaseks on projektiga liitunud enam kui 7200 inimest 121 riigist, kes kasutavad Eesti e-teenuseid peamiselt seoses ettevõtlusega.

E-residendid on loonud 240 uut ettevõtet ning 530 ettevõtjat kasutavad oma ettevõtte haldamisel e-residendi staatust.

E-residentsus meeldib ka välisfirmadele:

* Kavatsusest koostöös Eestiga turvalisi teenuseid arendada teatas hiljuti USA tehnoloogiaettevõte Nasdaq.

* Ühisrahastusplatvorm Fundwise aitab turvaliselt rahvusvahelistesse idufirmadesse investeerida.

* Äsja alustas e-residentidele suunatud ärivõrgustik eResNetwork.

* E-residentsuse programmiga alustasid koostööd idufirmade globaalse investeerimis- ja kauplemiskeskkonna avav Funderbeam ning Teleport , mis aitab inimestel leida maailmas parimat kohta elamiseks ja töötamiseks.

e-Residentsus pole pelgalt digi-ID, vaid terve platvorm. See võib muuta arusaama sellest, kuidas riik oma majandusruumi arendab ning inimestega suhtleb. Iga uus e-resident suurendab ka Eesti majandusruumi.

"Platvormi peame sisuga täitma meie ise, see on meie võimalus teha Eesti suuremaks ning jõuda uues vormis suure hulga inimesteni üle maailma," ütles e-residentsuse programmi nõukogu juht, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.

E-residentsuse programmi direktori Kaspar Korjuse sõnul on teenus jätkuvalt alles beetastaadiumis ning süsteem toimib pidevalt kasutajate tagasiside kogudes.

"On loomulik, et välismaalase vaatepunktist tuleb jätkuvalt tõlkida tekste, täiendada seadusi, parandada teenuse erinevaid osasid," sõnas Korjus. "Sellest samas võidavad ka Eesti kodanikud - näiteks kui saame järgmise aasta lõpuks võimalikuks teha pangakonto avamise ilma füüsilist kontorit külastamata."

Tänastel e-residentidel on võimalik:

* Eestis äriühing luua ning osaleda aktiivselt selle juhtimises,

* asutada interneti teel Eestis ettevõte,

* teha e-pangas tehinguid,

* kasutada rahvusvahelisi makseteenuseid,

* esitada elektrooniliselt maksudeklaratsioone,

* digidokumente ja -lepinguid allkirjastades ettevõtet kaugjuhtida.

E-residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel pole fotot. See ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

E-residentsust igapäevaselt kasutavate inimeste sõnul on selle tugevused avatus kasutajate tagasisidele ja süsteemi pidevale parendamisele.