Tuli välja, et Lenovo arvutitesse oli eelpaigaldatud rakendus, mis seadis ohtu arvutikasutaja ohutuse ja privaatsuse, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Kuid miks satub arvutisse selline tarkvara, mida tegelikult ei lähe tootjal ega kasutajal kunagi vaja ning mis võib olla kasutajale isegi ohtlik?

Mis on turdvara?

Turdvara (bloatware, crapware) on sedasorti tarkvara, mis on paigaldatud seadmesse vastu seadme omaniku tahtmist.

Turdvara hulka kuuluvad näiteks tootja poolt sülearvutisse paigaldatud viirusetõrjedemod ja kõikvõimalikud veebisirvija pistikprogrammid, mis end mõne programmiga arvutisse smuugeldavad.

Tootja võib paigaldada üleliigseid rakendusi mitmel põhjusel, kuid üldjoontes oskan ma välja tuua 3 põhjust:

* Tootja tahab oma rakendustele kasutajaid saada

* Tootja arvab, et kaasapandud äppid annavad seadmele lisaväärtust juurde

* Tarkvara looja maksab tootjale, et nende äpp sattuks seadmesse

Kolmest ülaltoodud põhjusest on vast kõige realistlikum ning samas kõige kurvem loetelu viimane põhjus. Viimaste aastate jooksul on olmeelektroonika, eelkõige sülearvutite hinnad väga palju langenud ning seega on vähenenud ka nende kasumimarginaale.

Seepärast otsivad tootjad nagu Lenovo ja Sony mooduseid lisatulu teenimiseks. Üks viisidest on kolmandate osapoolte rakenduste paigaldamine oma valmisproduktidesse.

Kuidas pahn arvutisse jõuab?

Pahnvara võib arvutisse sattuda ka näiteks tasuta tarkvara seeliku all.

Mina olen üsna tihti internetist alla laaditud programme paigaldades näinud installeris valikut “paigalda arvutisse X tööriistariba”. See on jäetud arvestusega, et keskmine kasutaja ei pane seda valikut tähele, ning järgmine kord kui ta veebisirvija avab, vaatab talle otsa ilus-magus tööriistariba.

Võib tekkida küsimus, et mis selles turdvaras halba saab olla? Üldjuhul on arvutile kaasapandud rakendused tasuta ning tasuta kraam on alati hea, eks ole.

Tasuta pole päris tasuta

Päris tasuta lõunaid pole aga olemas ning ka priil esemel on oma hind. Nimelt enamik nn tasuta rakendustest, millega mina oma elu jooksul olen kokku puutunud, olnud demoversioonid, mille eest tuleb kasutajal ühel päeval maksma hakkata, kui ta tahab ka edaspidi kasutada seda tarkvara või funktsiooni.

Veel üks probleem bloatware'i puhul on asjaolu, et turdvara võtab enda alla seadmes palju ruumi ning sellest lahti saamine on raske, kui mitte võimatu (näiteks mobiilseadmetes). Selline tarkvara teeb seadme töö aeglaseks, see kulutab seadme ressurse ning reostab arvuti registreid.

Veidi vähemoluline probleem, mille turdvara tekitab, on kasutaja valikuvabaduse piiramine. Näiteks kui arvutiga tuleb kaasa Nortoni viirusetõrje, siis keskmine kasutaja jääb üldjuhul rahule selle 1-aastase viirusetõrje tellimusega ning jätab oma arvuti ohutuse Nortoni kanda.

Kuid arvuti võib aasta jooksul pahalastega täituda ning kui Nortoni viirusetõrje litsents otsa saab, tuleb kasutajal otsida alternatiivi, kui ta ei taha maksta ning tolleks hetkeks võib olla olukord arvutiohutuse aspektist kriitiline.

Foto: ekraanitõmmis

Kuidas eelpaigaldatud turdvarast lahti saada?

Niisiis, nagu näed, ei anna turdvara sinule kui tavakasutajale midagi head juurde ning sa otsustad sellest lahti saada. Mina tutvustan sulle kolme kõige enim levinumat moodust turdvaraga võitlemiseks.

Eemalda käsitsi

Turdvarast, nagu ka igast muust tarkvarast võib lahti saada traditsioonilisel viisil: ava Windowsi kontrollpaneel (Control Panel), vajuta nuppu Uninstall Program ning asu avanenud aknas hävitustööd tegema.

Kui sinu arvuti on vähekasutatud, võib üleliigsest lahti saamine olla üsna lihtne, kuna sa pole veel ise sinna suurt midagi paigaldanud ning pole ka erilist riski midagi olulist ära kustutada.

Samas käsitsi eemaldades peab iga kord, kui tekib vähegi kahtlus, et tegemist võib olla mõne vajaliku programmiga, pöörduda kõiketeadva Google’i poole.

Kasuta automaatseid vahendeid

Internetis on saadaval mitmeid erinevaid rakendusi, mis lubavad arvutist eemaldada pahnvara nii, et arvuti lausa särab puhtusest.

Ole ettevaatlik sobivat rakendust otsides. Veebis surfates võid sattuda selliste programmide otsa, mis ei tee praktiliselt midagi peale uue turdvara paigaldamise.

Üks turdvara eemaldamise meetod, mis on automaatse ja käsitsi kustutamise vahepealne, on Revo Uninstalleri kasutamine. See rakendus ei tee küll midagi omapäi, kuid võimaldab kasutajal eemaldada ebavajaliku koos juurtega.

Käsitsi eemaldades võib prahist alles jääda kribud, mis jäävad arvutit edasi risustama. Revot kasutades seda probleemi ei teki.

Foto: ekraanitõmmis

Palju on kiidetud sellist tarkvara nagu PC Decrapifier, mis on loodud selleks, et kiirelt eemaldada arvutist kõigi teadaolevate turdvara liikide esindajad.

Kolmas üsna populaarne turdvara vaenlane on Should I Remove It?, mis toob välja kõik arvutis olevad programmid ning näitab sulle, mida üks või teine rakendus teeb ning annab sulle ka vastava soovituse, millisest programmist tasub lahti saada ja milline alles jätta.

Taaspaigalda terve Windows

Kui eelnevad meetodid ei toiminud või ei tekitanud piisavalt meelerahu, siis tuleb käiku lasta raskekahurvägi.

Operatsioonisüsteemi tasuks taaspaigaldada ainult juhul, kui oled kindel, et saad sellega 100% hakkama. See meetod võib toimida ning saad kasutada puhast Windowsot just sellisena, millisena Microsoft selle lõi.

Kuid on olemas risk, et taaspaigaldamisel ilmub kogu pahnvara uuesti arvutis. Sellist olukorda aitab vältida puhas Windowsi paigaldusplaat või siis Microsofti kodulehelt allalaaditud opsüsteem.

Samas tuleb arvestada, et reinstall on ajakulukas ja tüütu protsess, arvutisse paigaldatud failid lähevad kaduma (selle vastu aitab muidugi varukoopiate tegemine) ning enamik draiveritest tuleb uuesti paigaldada.

Kuidas kaasatulnud turdvarast lahti saada?

Vahel tuleb turdvara mitte seadmetootja poolt kaasa, vaid koos nn tasuta tarkvaraga.

Üks moodus, mis laseb tasuta tarkvaraloojatel elatist teenida, on panna kasutaja soovitud rakendusele üllatusmunana kaasa mõni tööriistariba või midagi muud närvekõditavat.

Õnneks saab sellisest ebameeldivast üllatusest üsna kergesti lahti. Siin on jällegi kaks moodust, üks on otsida pahalast käsitsi Control Panelist (paigaldatud rakenduste seast) või kasutada automaatset vahendit nagu AdwCleaner.

See aitab paari hiireklikiga igast soovimatust pistikprogrammist või toolbarist lahti saada.

Foto: ekraanitõmmis

Kuidas turdvara vältida?

Nüüd, kui su arvuti on pahnvarast puhas, tuleb sul kuidagi seda puhtust hoida. Sest nagu tolm kipub kiiresti puhtale kapiservale kogunema, nii ka turdvara üritab äsja puhastatud arvutisse kiiresti sooja koha sisse saada.

Hoidumiseks on mitmeid mooduseid:

* Ole tähelepanelik veebist allalaaditud programmide paigaldamisel. See ei pruugi olla lihtsalt arendaja heast tahtest ilma rahata kättesaadav.

* Võimaluse korral laadi tarkvara alla ametlikult kodulehelt. Veebisaidid nagu Download.com loovad programmidele oma installerid, mis panevad ühele rakendusele "kaasavaraks" 10 pluginat. Ametlikult saidilt rakendust alla laadides sellist asja ei juhtu.

* Ole kastidesse linnukesi märkides ettevaatlik. Valik, mis annab loa arvutisse pahna paigaldada, võib olla mitte ainult installeris, vaid ka juba rakenduse kodulehel.

Soovitan järgi proovida sellist äppi nagu Unchecky, mis eemaldab lahtritesse eelpaigutatud linnukesed.

* Ära liigu järgmisele lehele enne, kui oled eelnevaga tutvunud. Nexti vajutamine autopiloodil pole mõistlik tegu. Tutvu aknas oleva teksti ja valikutega vähemalt pealiskaudselt.

* Võimaluse korral soeta kallim seade. Praktika näitab, et mida odavam sülearvutimudel, seda rohkem on selles igatsugu viirusetõrje-, video- ja muusikapleierite jms prooviprodukte.

Näiteks sellised kõrge hinnaklassi arvutid nagu Alienware ja Falcon Northwest ei sisalda ühtegi baiti turdvara. (Kahjuks ei kehti see reegel ka Apple'i seadmete puhul).

* Vali rakendusele alati "Käsitsi" (Custom) paigaldus; sel juhul saad ennetada arvuti turdvara ja muude pahalastega nakatamist.

* Ole ettevaatlik kasutamistingimustega nõustudes. Sa ei pea kogu teksti läbi lugema, piisab kui heidad sellele lihtsalt pilgu peale. Turdvara võib installerisse paigutada oma tingimused. Kasutaja võib arvata, et tegemist on seaduslike tingimustega ning annab pahnvarale õiguse end arvutisse paigaldada.

* Ära nõustu “eripakkumistega”. Tegemist pole millegi muuga kui ilusas pakendis pahnaga.

Kokkuvõte

Kuigi turdvara on tüütu ja see teeb üsna palju kahju nii seadmele kui ka kasutaja närvisüsteemile, tuleb meeles pidada, et just see aitab hoida seadmete hindu taskukohastena.