Bitcoini võrgu üks suurimaid väljakutseid ja probleeme läbi aegade on olnud kohanemine ja hakkamasaamine üha suureneva kasutajate massiga, kes soovivad igapäevaselt maailma populaarseimat krüptoraha kasutada.

Bitcoini algsesse disaini oli küll võimalus sisse arvestatud, et kasutajate mass võib kasvada ning vastavalt sellele on võimalik ka võrgu parameetreid muuta.

Kuid ilmselt ei suudetud algses disainis näha ette, et 8-aastase arengu jooksul tekib palju erinevaid huvigruppe, kelle ärid ja investeeringud on otseselt seotud bitcoini käekäiguga.

Selleks aga, et võrgu põhitarkvaras ja protokollis tõsisemaid muudatusi (näiteks ploki suurus) läbi viia, on vaja jõuda konsensusele sisuliselt kõikide kogukonnas olevate erinevate huvigruppide vahel.

See on peamine erinevus kesksete ja hajussüsteemide juhtimisel. Nimelt keskses süsteemis teeb otsuse ja vastutab n-ö üks keskpunkt, tegevjuht või juhtkond, hajussüsteemis aga on see mõnevõrra keerulisem, sest keskne osapool puudub.

Kuna bitcoin on esimene toimiv hajussüsteem, ei ole meil ka väga palju kogemusi, kuidas otsuste tegemine võiks siin toimida. Seetõttu on õige lahenduse otsimine juba tublisti üle kahe aasta kestnud.

Teemadel nagu plokiahela ja bitcoini ülekannete mahtude tõstmine ja teenustasude alandamine on peetud lugematu arv diskussioone, konverentse, ajurünnakuid maailma targimate arendajate, teadlaste ja ettevõjate vahel.

Ühtlasi on bitcoini süsteemilt ka kogu inimkonnale väga võimas õppetund võtta - kuidas kujuneb välja otsuste tegemise protsess hajussüsteemis.

Mõistlik on see protsess paika panna kohe alguses, nagu DASH-krüptorahal näiteks. Aga ilmselt ei osanud bitcoini looja ka seda ette näha.

Peamiselt võib bitcoini-huvigruppe jaotada kolmeks:

* arendajad, kes mõtlevad probleemidele lahendusi ja ettepanekuid välja ning viivad need ka loodava koodina ellu

* kaevandajad, kes hoolitsevad võrgu turvalisuse ja otsese käekäigu eest ning kellel on viimane sõna öelda tarkvaraliste uuenduste käivitamisel

* ja lõpuks muidugi kasutajad, kellele jääb oma sõna öelda, avaldades kasutuse ja teenustasudega toetust või siis liikudes mõne teise krüptoraha peale. Lisaks paljud ettevõtted ja investorid, kellel samuti oma huvid mängus.

Läinud kevadel alanud uue krüptorahanduse buumiga kaasnes märgatav bitcoini võrgu koormus, mis päädis mitme euro suuruste teenustasude ja päevadepikkuste ülekande aegadega.

Jõudis kätte kriitiline hetk, kus juba lõppkasutajad kannatasid ning kohati hakati bitcoinile alternatiive vaatama. Levis sõnum, et tehke ükskõik milline muudatus, aga nii enam edasi jätkata ei saa.

Mai lõpuks suutis kogukond kokku leppida enamust rahuldavas tehnilises lahenduses ja ajakavas, mis siis juurutati vastavalt tarkvarasse.

1. august oli tähtaeg, mil ligi 90% kaevandajatest olid oma nõusoleku uueks tehnilise lahenduse toetuseks andnud. See tähendas seda, et asi läheb käiku.

Nimelt kehtestati uued reeglid, mille kohaselt a) muutub augusti keskel bitcoini-ülekannete plokkidesse talletamine optimeeritumaks ja turvalisemaks b) ploki suurus kasvab novembris kaks korda. Kokkuvõttes peaks suurenema oluliselt ülekannete arv ajas ning lisanduma tehnilist võimekust.

Kuid kogukonnast väiksem osa polnud endiselt nõus tehtud kokkulepetega. Koopereeruti omavahel ja jõuti konsensusele, et lüüakse olemasolevast bitcoini-võrgust lahku ja tehakse kõrvale teine, mis sai nimeks bitcoin cash.

Idee oli muuta ainult plokisuuruse parameetrit ning tõsta seda kohe 8 korda. Ettepanek läks koodina käiku ning aktiveerus tänu piisavale kaevandajate toetusele samuti 1. augusti öösel.

Bitcoin cashi kurss pandi paika eelnevalt kaubeldavate bitcoini futuuride hinnaga, mis oli 300 USA dollari kandis. Peale lahkulöömist tõusis hind kiiresti ligi kaks korda ning nüüd on näha langemise ja ehk kursi stabiliseerumise trendi.

Bitcoini kasutajate jaoks esmapilgul oluliselt midagi ei muutu, kui välja arvata see, et tekkis võimalus raha juurde saada. Nimelt paljud vahetuskeskkonnad ja rahakotipakkujad teatasid bitcoin cashi toetamisest kohe alates 1. augustist, mis tähendas seda, et bitcoini omanikele tekkis automaatselt juurde ka sama kontoseisuga bitcoin cash, mida on võimalik turul müüa.

Lisaks kindlasti suurenevad üldisemalt nii bitcoini kui ka ilmselt teiste krüptorahade suhtes ootused ja optimism, kuna taaskord on hajussüsteemi juhtimisel suutunud kogukond õigeid otsuseid teha ja neid ka ellu viia.

Pikema perspektiiviga peaksid paranema bitcoini-ülekannete kiirused ning langema teenustasud. Teisalt on oodata jälle kursi tõusmist ning kasutuse suurenemist, mis on väga positiivne.