Nagu ikka, on telerivallas – ja eriti kallima otsa telerite hulgas – kõva konkurents. Iga suur tootja võistleb teistega, et kes kõige kvaliteetsemat pilti suudab pakkuda, 4K, HDR-i ja muude võlusõnade abil muidugi. Vähemalt teoreetiliselt, sest teleri omanik peab parima tulemuse saavutamiseks vaeva nägema, et sobivat vaatamismaterjali leida ja hankida.

Igatahes, Forte nimetab aasta lahedaimaks uueks teleriks praeguse seisuga Sony esimese tavatarbijale suunatud OLED-teleri Bravia XBR-A1E, mille hind ja ilmumisaeg on nüüdseks värskelt teada, vähemalt USA-s.

Teler on kena välimuse, väga õhukese piha, 4K võimekuse ja HDR-i toega nagu tänavustele tippudele ootuspärane. Selle muudavad aga erilisimaks rikkalik valik tehnoloogiaid, sh üks seninägemata lahendus.

(Foto: tootja)

Teleril pole jalga, paneel on peaaegu raamitu (bezel-less) ja seda hoiab püsti spetstugi, subwoofer on eraldi alusel, tarkvarast on Android TV koos moeka digiabilise Google Assistantiga ning heli edastab kõlarite asemel terve ekraanipind.

Viimane on uudne süsteem nimega Acoustic Surface, mille vastu tunnevad ka teised tootjad huvi. LG esitles CES-il sama võimekusega prototüüpi, aga Sonyl on nüüd juba valmislahendus.

55- ja 65-tollise ekraaniga Bravia XBR-A1E ilmuvad aprillis, neid saab ka Amazonist, Best Buyst ja mujalt suurtest veebipoodidest praegu eeltellida. Hinnad on vastavalt 5000 ja 6500 USA dollarit, mis on mõnevõrra soodsamad kui põhirivaal LG tänavuste tipptelerite omad.

Eriti tore on, et kui CES-messi muljete põhjal jäi mulje, et Sony teler toetab HDR-vormingutest ainult Dolby Visionit, siis nüüd saime lugeda, et toetatud on kõik kolm tuntumat vormingut (Dolby Vision, HDR10, HLG). See on väga teretulnud otsus.

77-tollise variandi hind ja ilmumisaeg on endiselt saladuskatte all, aga kindlasti on see märgatavalt soolasem kui "väiksemate vendade" puhul.