Mingis mõttes on soov suuri numbreid lauale lajatada ju mõistetav. "Oleme lisanud 400 uuendust" kõlab palju glamuursemalt kui "Ah, me tegime siin ja seal olulisi parandusi".

Õnneks on tootjad ise ka hakanud kvantiteedile rõhumisest väsima ja iOS 9 esindab juba uuema põlvkonna mõtlemist, kus siht on muuta olemasolevat paremaks, mitte lihtsalt uuendamise pärast uuendada.

Seetõttu keskendun ka ise sellele, mis iOS 9 puhul tõesti kasutaja jaoks tähtis olla võib. Pikemaid ülevaateid, mis paljusid asju üksipulgi seletavad, on niigi veeb täis.

Akukestvus

iOS on muutunud viimase aasta jooksul aku suhtes ootamatult näljasemaks, mistõttu saabub rõõmustava uudisena, et Apple kavatseb käesolevaga asja parandada.

Tootja väitel aitab iOS 9 seda jooksutavat nutiseadet ühe laadimisega kuni tund aega kauem käigus hoida.

Lisandunud on ka energiasäästlik režiim (Low Power Mode), mille kohta pole veel eriti selgust saanud, aga mis teeb ilmselt täpselt seda, mida nimigi ütleb. S.t, vähendab ja suleb ebaolulisi protsesse, et aku kauem kestaks. Ja seda kuni kolme tunni võrra.

Otsingud

Otsingusüsteem on "universaalne": kogub infot nii veebist kui ka igalt poolt seadmes. Muuhulgas e-kirjadest, äppide seest (sh kiirsõnumdamis- ja kaardirakendused), fotode hulgast jm.

Uus ja kasulik on ka nupp "Back to", mis aitab kergemini eelmisse kohta tagasi jõuda, kui näiteks Facebookis lingile klõpsasid ja see mõistagi uue äpi (brauseri) avas.

Otsi, mida sättida

Otsing toimib ka sätetes ehk Settingsi all. Abiks!

Pildid peitu

iOS 9 võimaldab fotosid peita neid mitmekaupa märgistades, enam ei pea seda tegema ühekaupa. Mitte et sul midagi varjata oleks.

Ei reklaamidele

iOS 9 lubab paigaldada veebireklaame blokeerivaid äppe, mis muudab surfamist teoreetiliselt "puhtamaks" ja kiiremaks.

Selliste äppide tulevane menu sõltub ilmselt sellest, kui palju Apple neil tegelikult oma tööd teha laseb. Reklaamiäris liiguvad suured rahad ja mõjukad partnerid võivad solvuda, kui ei saa endisel viisil teenida.

Teavitused ja suhtlus veel mugavamaks

Seade hakkab teavitusi esitama ajalises järjekorras (nagu need ilmuvad), mitte äppide kaupa eraldatuna.

Kõik suhtlusäpid hakkavad võimaldama "kiirvastamist": kellegi jutt ilmub teavitusena ekraanile, sina sikutad selle ekraani ülaosast allapoole ja vastad kohe selle kaudu.

(Kiirvastamine toimis eelnevalt ainult Apple'i enda sõnumdamisäpis.)

Summutamisnupule uusi käske

Sätetest võid määrata (seadme küljel asuva) summutamisnupu kontrollima muudki peale sissetulevate kõnede ja äpiteavituste vaigistamise.

Esialgu piirdub see "muu" ühe asjaga: kas lubada või keelata iPhone'il ekraanipilti pöörata vastavalt seadme asendile.

Tulevikus lisandub võimalusi loodetavasti veelgi, sest mainitud käsku saab praegu mugavalt anda juba lukuekraanil üles viibates ja vastavat ekraaninuppu toksates.

Kergem surfata

Kui keegi sulle helistab ja seda infot jagada laseb, näed, kust ta siis täpselt helistab.

Põgene Androidi juurest!

Äpp Switch aitab mugavalt Androidi-nutiseadmelt Apple'i omale kolida. See muutub Google Plays ilmselt menukaks.

***

iOS 9 jooksutavad Apple'i nutiseadmed: iPhone (alates mudelist 4S), iPod Touch (alates 5. põlvkonnast), iPad (alates mudelist 2), iPad mini (kõik variandid).