ohe ei tasu meelt heita. On mitu võimalust, kuidas pealtnäha katkisest failist veel midagi kätte saab, kirjutab AM.ee.

OpenOffice´is salvestatud suured failid võivad arvuti kokkujooksmisel või muu tarkvaravea tõttu järsku katki minna. Muidugi juhtub see Murphy seaduste kohaselt kõige ebasobivamal ajal.

Kuna AM.ee toimetusele saadeti üks selline hiigeldokument, 320 lehekülge, siis hakkasime otsima võimalusi, mismoodi seda taastada. Wordis või OpenOffice Writeris avades nägime vaid sadu lehekülgi ruutusid ja mitte ühtki loetavat sõna.

Kokku leidsime kümme lahendust.

1. Otsi varukoopiat

Tavaliselt on lahendus lihtsates asjades. Kui oled oma Writeri pannud iga natukese aja tagant salvestama, peitub katkisest dokumendist uusim terve versioon kataloogis C:Users\\AppData\Roaming\OpenOffice\user (asenda oma arvuti kasutajanimega).

Otsi katkise faili nimega sarnast failinime. Nimeta laiend ümber odt-ks, doc-iks või milles see originaal oli.

2. Otsi ajutiste asjade kataloogist

Võib juhtuda, et kohe pärast katkiminekut on ajutiste asjade kataloogis veel midagi tervet järel.

Vaata C:\Documents and Settings\Local Settings\Temp ja otsi sealsest asjade rägastikust vajamineva nimega faili.

3. Veebi-remonditeenus

Kui kaks esimest võimalust tulemust ei andnud, proovi ehk veebipõhist remontimisteenust.

Lihtsamate juhtude puhul väljastatakse taastatud materjal, keerulisematel juhtudel sekkub inimene ja talle tuleb juba raha maksta.

4. Insert File – teinekord aitab

Üks kummaline lahendus on teinekord aidanud katkise faili OpenOffice´i sees terveks teha.

Ava tühi dokument Writeris, mine menüüst Insert -> File ja lisa katkine fail tühja dokumenti. Mõnikord imeväel kõik taastub.

5. Kui pakis veel midagi leidub...

OpenOffice'i ja MS Office'i failid on tegelikult üks XML, mis on koos piltide ja vormingufailidega tavaliseks arhiivifailiks kokku pakitud.

Vahel juhtub, et kõik on korralikult pakitud, aga paki sees on midagi mäda. Sel juhul nimeta oma katkine fail ümber .zip laiendiga arhiiviks ja ava see .zip faile avada oskava programmiga. Ka Windows oskab ZIP-i sisse vaadata.

Kui seal on saadaval content.xml nimeline fail, salvesta see eraldi ja vaata sisse.

Lisaks vajalikule tekstile leidub seal palju muud koodi, mis kirjeldab dokumendi formaati; kustuta see ära. Vähemalt sisu on päästetud, kujundusega tuleb ilmselt uuesti tegelema hakata.

6. Salvesta tekstina

Olenevalt veast pakub mõnikord lahenduse ka katkise faili avamine ja salvestamine mõnes lihtsas tekstiformaadis - näiteks TXT või RTF. Siis on tekst alles ilma kujunduseta - kui veab.

7. Ava ja paranda

Kui katkine fail on OpenOffice'i oma, aga ise kasutad MS Office'it, siis ava Word, vali katki olnud fail ja tee rippmenüüs faili avamise nupu alt valik Ava ja paranda (Open and Repair).

8. Osta taastamisprogramm

ODF-failide tasulisi taastajaid on palju. Aga enne, kui rahakotirauad avad, proovi järgi.

Kernel for Write näiteks laseb enne katsetada, kas taastamine õnnestub, kuid demovariant ei lase taastatud dokumenti salvestada. Et oma tekst kätte saada, tuleb programm ikkagi osta.

9. Windowsi eelmised vaated

Kui oled olnud ettenägelik ja seadistanud Windowsi failidest eelmisi versioone salvestama, siis võib mõni neist alles olla. Vali paremklikiga oma katkine fail, edasi Properties, Previous Versions. Täitsa võimalik, et sealt leiab mõne varasema, mittekatkise versiooni.

10. Toore jõuga lähenemine: kustutamata asjad kõvakettal

Kui enam miski muu ei aita, võib juhtuda, et midagi on siiski arvutis peidus, millest võiks kaduma läinud töö kasvõi osaliselt taastada.

Nimelt salvestab OpenOffice (ja ka MS Office) kõigist dokumentidest tööversioonid, mis pärast faili salvestamist ära kustutatakse.

Kuid tegelikult jäävad need alles, failisüsteem kirjutab need küll kõvakettal kunagi tulevikus ruumipuudusel üle, aga esialgu säilivad peidetud kujul failid edasi. Kasuta vastavaid programme, näiteks Recuva nende varjude ülesleidmiseks. Taasta kustutatud fail ja vähemalt midagigi on käes.

***

Kuid kõige olulisem on muidugi teha regulaarselt varukoopiaid. Et järgmine kord ehmatus väiksem oleks, seadista regulaarne varukoopia tegemine samuti koduserverisse, pilveteenusesse või mõnele välisele kõvakettale.