Nagu selgus, avaldab ebareaalsetele kasvatusootustele vastata püüdmine oluliselt kahjulikumat mõju kui vähene koosveedetud aeg. Mommy wars ehk võitlus töötavate ja lastega kodus olevate emade vahel ei tee liiga mitte ainult emadele, vaid ka lastele.

Kolme tippülikooli uurijate sõnul arvatakse, et lapse heaolu jaoks on aeg emaga asendamatu, kuid vaatamata kodust eemal töötavate emade põhjatule süütundele, ei toeta uuringutulemused seda väidet. Lapsevanemate, eriti emade, lapsega koosveedetud aja hulk ei oma statistiliselt olulist mõju lapse arengule ega heaolule.

Mõjutavad hoopis ema haridustase ja pere sissetulek, kuid töötavate emade tituleerimine rongaemadeks on märksa populaarsem hoolimata sellest, et töötav ema suudab perele pakkuda paremaid tugistruktuure, saada lapsehoolduspuhkust ja võimaldada head haridust.

Uurijate sõnul kannatab suur osa läänemaailma tänastest emadest kultuurisurve all. Usutakse, et emad peavad vastutama laste kasvatamise eest, emad peavad olema lapsega koos. Ja see surve avaldab lastele negatiivset mõju. Lastega koosveedetud aja pärast muretsemine on lastele endile kahjustavam kui vähene koosveedetud aeg.

Ehkki emasid sunnitakse mõtlema, et kõige olulisem on lapsega palju koos olla tema esimestel eluaastatel, näitavad uuringud, et hoopis vanemad lapsed saavad ühisest pereajast enam kasu. Uurijad avastasid, et ema ja isaga ühistes tegevustes osalevad teismelised saavad elus paremini hakkama.

Oluline ei ole seega mitte lihtsalt lastega koos olla, vaid võimaldada neile vajalikud tugistruktuurid, sest laste seisukohalt just see olulisim. Töötavate emade sildistamine aga ei vii kuhugi.

Jaga
Kommentaarid