Täna avaldame 13 nipist esimesed seitse. Järgmised kuus juba homme!

Pikaajaline liigne stress võib põhjustada tervisehäireid nagu ärevus, depressioon, südamehaigused, kaalu tõus ning mälu- ja keskendumisprobleemid.

Ei kõla kuidagi rahustavalt? Mida siis võiks proovida, kui klassikalised lähenemised nagu jooga ja kummelitee ei aita? Proovi neid alternatiivseid viise, mida soovitavad eksperdid ja värsked uuringud.

Ärka varem üles
Võib tunduda vägivaldne näpistada oma uneaega, kuid andes endale 15-20 lisaminutit enne uksest väljumist tunned end värskemalt. Võta hommikul aega, et keskenduda vaid endale. Paljud inimesed alustavad oma päeva nagu reaktiivlennukud, kuid ülekiirus ei pruugi alati olla parim lahendus.

Arvesta sellega, et organism töötleb kohvi umbes 20 minutit ehk selle mõju ei tunne sa kaugeltki kohe. Kasuta seda aega, et mõelda oma päeva eesmärkidele või loe midagi inspireerivat. Võid avastada, et su muidu tavapäraselt hullumeelne päev kulgeb pisut mõnusamalt.

Loo rahustav ruum
Uuringud on tõestanud, et soojad värvid nagu punane erutavad sind, samas kui rahulikumad toonid nagu sinine, roheline ja hall omavad rahustavat mõju. Oluline on end ümbritseda just sulle rahustavalt mõjuva värviga. Värviteraapia põhineb teoorial, mille järgi värv siseneb inimesse silmade kaudu. Silmad saadavad mööda närvisüsteemi signaali aju emotsioone reguleerivasse piirkonda.

Värvide kasutamine stressi maandamiseks on imelihtne. Näiteks kodus võid värvida ühe seina enda lemmiktoonis, ja ainult selles. Kontoris võid mähkida tooli seljatoe rahustavates toonides salli ja muuta arvuti ekraanisäästjat.

Korista oma sodisahtlid
Kui oled emotsionaalselt tühjaks pigistatud, ei kipu käsi esimesena Mr. Propperi ja mopi järele haarama. Kodu koristamine võib aidata ka mõtteid korrastada. Segaduse likvideerimisele orienteeritud meelelaad aitab stressi maandada.

Kasutute asjade kõrvaldamine annab füüsilisele keskkonnale korrastatuma ilme, mis aitab sul ka oma stressoritesse rahulikumalt suhtuda. Näiteks võib alustada köögi sodisahtliga. Käegakatsutav ja nähtav kord viib emotsionaalse korrani. Kui tunned, et see töötab, võid sellest tekitada regulaarse harjumuse.

Visualiseeri oma stressimõtted
Töökaaslane viskas sind enda eest tulle? Abikaasa unustas koeraga jalutamas käia? Kui sul on päev, kus kõik veab viltu, proovi mõttedifusiooni. See on visuaalse meeleärksuse meditatsioon, millega viia peast kõik seal sumisevad ebavajalikud mõtted.

Meditatsioon töötab nii: kujutle, et su mõtted on pilved taevas ja lase neil triivida enda kohale. Kui hakkad oma mõtteid kujutlema mentaalsete objektidena, mis lihtsalt tulevad ja lähevad, muutuvad nad vähem ebameeldivaks, vähem ähvardavaks ja on emotsionaalselt vähem jõulised.

Vaata kassivideoid
Facebooki uudisvoos ja kõikjalt mujalt vastu vaatavad kasside, koerte ja tantsivate laste videod on seal põhjusega. Väidetavalt ei ole midagi lõõgastavamat, kui video vaatamine Beyonce tantsu matkivast beebist või lõbusatest koertest.

Stressirohke päeva järel selliste videote vaatamine aktiveerib aju need osad, mis toovad rahu. See aitab vähendada ärevust ja oluliselt kahandada stressi. Muide, teaduslikult tõestatud väide!

Laula hääl kähedaks
Järgmine kord, kui tunned, et keha on täis negatiivseid mõtteid, aja need lauluga välja! Heli kaja liikumine läbi keha mõjub sellele lõõgastavalt. Pole vahet, kas laulad “Mesipuu poole”, üürgad mõne Taukari hiti refrääni või ümised meditatiivset om-silpi. Kõik aitab!

Mõned uuringud on näidanud, et laulmine aitab vähendada ka stressihormooni kortisooli taset kehas ja isegi vererõhku. Kõlab küll klišeelt, kuid kui muidu ei julge, alusta duši all. Tuttavate laulude laulmine äratab ellu ilusaid mälestusi ja viib mõtted stressoritelt kaugele. Võib-olla eestlased ongi sellepärast nii suur laulurahvas?

Mudi oma survepunkte
Istud liiklusummikus ja tunned, et lendad kohe õhku? Sul on paras aeg proovida survepunktiterapiat. See on n-ö nõelravi vorm, mida saad praktiseerida omal käel. Teatud kehapunktidele surve avaldamine võib aidata vabaneda lihaspingetest ja ergutada vereringet. Hõlpsaim on alustada n-ö kolmanda silma punktiga, mis asub kahe kulmu vahel kohas, kus saavad kokku nina ja otsaesine. Aseta nimetissõrm ja keskmine sõrm sellele punktile ning hoia neid seal üks-kaks minutit samal ajal kerget kuni keskmist survet avaldades.

Jaga
Kommentaarid