9. juunil langes terrorirühmituse
kätte Iraagi suuruselt teine linn
, kaks päeva hiljem
sünnilinn Tikrit. Sunniitidest araablaste alad on üsna selgelt Iraagi küljest lahti rebitud, samas kui keskvõim on koondunud šiiitidest araablaste kätte, kes kontrollivad riigi kaguosa, kolmanda jõuna püüavad olukorda põhjast tasakaalustada valdavalt sunniitidest kurdid.

Kirkuki ja sealsete naftaväljade kontrollimine on olnud aga valus teema juba aastaid.  Nii kurdid kui ka kohalikud türkmeenid (ehk siis türgi päritolu rahvastik) on linna oma ajalooliseks keskuseks nimetanud, samas kui Bagdad ei taha kuuldagi, et keegi neist linna tegelikult kontrolliks.

Kurdistani ülestõusu juht Mustafa Barzani esitas nõude Kirkuki naftaväljadele juba 1973. aastal, kuid kui 1991. aastal õnnestus ta pojal Massud Barzanil Kurdistanis tegelik võim enda kätte võtta, kihutas Saddam Hussein pool miljonit kurdi Kirkukist välja. Saddami kukutamise järel üritasid kurdid jälle Kirkukki oma kätte haarata, tulemuseks oli siiski lepe, mis andis nendele (ja nende relvaüksusele Peshmergale) kontrolli vaid osa linna üle, samas kui keskvalitsusele alluv Iraagi armee kontrollis teist poolt. Kirkuki kuuluvuse referendum lükkus tähtajatult edasi.

Nüüd, 12. juunil, kui terve rida sunniitide aladel asunud linnu langes ootamatult ISIL-i võitlejate kätte, leidsid Kurdistani võimud, et Kirkuki garnison on linna hüljanud. Tulemuseks oli see, et Peshmerga võttis linna enda kontrolli alla ja on suutnud edukalt tõrjuda ka ISIL-i rünnakuid. Ja antud juhul otsivad kurdidelt kaitset ka Kirkuki türkmeenid, pakkudes appi ligemale tuhat võitlejat. Barzani lubadus teha Kirkukist harmoonia sümbol kõlab küll üsna õõnsalt. Mis tema käes, see tema oma. 

Naftat saab Kirkuki väljadelt välja pumbata peamiselt Kirkuk-Ceyhani ja teiste Türki suunduvate naftajuhtmete kaudu, ja Kurdistani võimud ka ei kõhelnud seda kanalit enda kasuks tööle panna. Kui veel märtsis sai selle kaudu pumbata 650 000 barrelit päevas, siis sabotaaži tõttu oldi sunnitud eksporti vähendama 30 000 barrelini päevas, nüüd aga kavatsevad Kurdistani võimud toodangut tõsta tagasi 400 000 barreli peale.

Keskvalitsus Bagdadis on raevu täis, kuid jõuetu midagi ette võtma.

Naftatanker United Kalavrvta on esimene neljast Kurdistani Kirkukist pumbatud naftaga täidetud tankerist, mis laadungi peale võtnud ja kavatseb selle 100 miljoni dollari väärtuses "musta kulla" Texases turule lasta.

Bagdad lubab karistada neid, kes kurdide käest naftat ostavad, ka USA võimud tunnistavad nafta siiski keskvalitsuse omandiks, aga selle tankeri kohale jõudmisel võivad hoiakud nähtavasti ka muutuda.