Nextgov andmetel kujutab tööriist nimega Tangible Landscape (Kombitav Maastik) endast liivakasti, mis sisaldab kineetilist liiva (tuntud ka kui plastliiv), millega saab luua miniatuurseid maastike ja struktuure, mida on võimalik suure täpsusega ümber voolida.

Liivakastiga on kaasas Põhja-Carolina ülikooli poolt loodud arvutiprogramm GRASS, mis kuvab liiva peale georuumilised andmed nagu rahvastiku tihedus, infrastruktuur jne. ning prognoosib muutusi ümbritsevas keskkonnas vastavalt sellele, mida liivaga tehakse.

„Meie eesmärk on pakkuda kollaboratiivset tööriista, millega saaks luua realistlikke maastike, et kriisisituatsioonides mõista, kus on kõige kõrgema riskiga kohad,“ ütles Põhja-Carolina ülikooli geovisualiseerimise direktori-abi Helena Mitasova.

Liivakast töötab nii, et kaamera skaneerib liiva ning saadab kujutise arvutisse, kus jookseb GRASS programm. Tarkvara analüüsib liiva kuju ning lisab sinna faktorid nagu voolav vesi ja temperatuur ning saadab info projektorisse, mis liivale kuvab värvilise pildi.

„Võttes arvesse tuule kiirust ja suunda, on võimalik näiteks luua massiivse tulekahju kustutamise stsenaarium,“ ütles Joe Wileman NGA laboririst Nextgovile.

Kui liivale ehitada näiteks asula, jõgi ja tamm, siis sõrmega tammi purustamisel uuendab süsteem värvilist pilti nii, et sinise valgusega loodud vesi ujutab asula üle.

Taoline tehnoloogia ise on tegelikult juba üle 10 aasta vana, kuid Tangible Landscape näol on tegu kõige uuema ja arenenuma versiooniga tehnoloogiast. Hetkel töötatakse ka selle kallal, et simulatsioon hakkaks ette ennustama erosiooni ning selle mõju asulatele.

Süsteem on hetkel paigutatud NGA (National Geospatial-Intelligence Agency) luureagentuuri. Tööriista ei kasutata veel päris operatsioonideks, vaid testimiseks ja väljamõeldud kriisiolukordade loomiseks.