Superrelv telliti Kruppi tehaselt 30ndate lõpus selleks, et pihuks ja põrmuks lüüa Prantsusmaal asuv Maginot` liin, mis oli tollal maailma kõige paremini kindlustatud kaitsesüsteem. Ent kahur ei saanud õigeks ajaks valmis ja tegelikult ei oleks sakslastel seda Teises maailmasõjas läänes ka vaja olnud. Wehrmacht tungis 10. mail 1940 välksõjaga Belgiasse ja Hollandisse ning seejärel Prantsusmaale, umbes kahe nädala pärast sõlmiti juba vaherahu ja Maginot` liini hävitamiseks polnud tarvidust.

Gustav sõitis sõja edenedes mööda raudteed hoopis Nõukogude Liitu ning seda kasutati operatsioon Barbarossa raames Sevastoopoli piiramisel.
1945. aastal hävitasid sakslased hiidkahuri, et vältida selle sattumist punaarmeelaste kätte.

Gustavil oli ka kaksikõde, teine samasuguste mõõtudega kahur nimega Dora, mis käis ka Stalingradi all ära, ent sellest siiski pauku ei tehtud.

Raske Gustav oli läbi aegade suurima kaliibriga relv, mida eales sõjategevuses kasutatud. Temast suurema kaliibriga on olnud vaid brittide Malleti mortiir (ehitatud Krimmi sõja jaoks) ja ameeriklaste konstrueeritud Little David ehk Väike David – samuti mortiir Teise maailmasõja päevilt. Ent Malleti mortiiri ja Little Davidit ei kasutatud sõjas kunagi.