Eelmise aasta aprillis lahkusid viimased M1A1 Abramsid Saksamaalt koos kahe jalaväebrigaadi - 170. ja 172. - inaktiveerimisega, vahendab Stars and Stripes.

22 Abramsi lahkumist Euroopast peeti ühe ajastu lõpuks, sest tankid olid olnud USA baasides Euroopas alates maabumisest Omaha rannale Normandia rannikul 1944. aastal.

Nüüd tundub, et üks ajaloopeatükk võidi sulgeda liiga vara.

Reedel, 31. jaanuaril laaditi Grafenwöhri väljaõppekeskuse raudteejaamas rongilt maha 29 tanki M1A2 SEPv2 Abrams. Need raskelt soomustatud sõidukid on kümme kuud tagasi lahkunud vanemate Abramsite moderniseeritud versioonid ning saavad osaks Euroopa tegevusüksusest (European Activity Set – EAS), nagu Grafenwöhris asuv ühendatud mitmerahvuseline väljaõppeväejuhatus (Joint Multinational Training Command - JMTC) seda nimetab.

„EAS on etteasetatud, pataljonist suurem tehnikaüksus peakorteriosade ning käsundus- ja kontrollielementidega,“ ütles kolonel Thomas Matsel JMTC-st. "Väeosad, mis EAS-i kasutavad, saavad juurdepääsu kõigile sõjalistele operatsioonidele, mida neil võib olla vaja läbi viia."

Abrams tankid ühinevad 33 M2A3 Bradley jalaväe lahingumasinaga ja kümnete teiste raskete toetussõidukitega, mis paigutatakse Grafenwöhri, ühendatud mitmerahvuselisse valmisolekukeskusesse (Joint Multinational Readiness Center – JMRC) Hohenfelsis ja teistele polügoonidele üle Euroopa.

EAS-i kontseptsioon näeb ette, et väeüksused kasutavad tehnikat lühikeste vahetuste jooksul, enne kui annavad need üle järgmisele väegrupile.

JMTC esindajad loodavad, et EAS täidab lüngad väljaõppekeskuste võimekustes, mis tekkisid, kui tankid eelmise aasta aprillis lahkusid.

Mitmed üksused on juba järjekorras EAS-i kasutamiseks. Esimene on 1. ratsaväediviisi 1. brigaad, mis sõidukid ajutiselt oma käsutusse saab ning liigub nendega kaasa, kui masinad võtavad järgmisel aastal osa kolmest suurest õppusest Prantsusmaast kuni Lätini.