Ametniku sõnul liikus USA hävitaja USS Lassen Spratly saarestiku Subi ja Mischiefi riffide lähedal. Viimased jäid tõusuveega vee alla enne seda, kui Hiina alustas 2014. aastal nende saarteks muutmist, vahendab Reuters.

„Operatsioon on alanud … See viiakse lõpule mõne tunni jooksul,“ ütles anonüümseks jäänud USA ametnik.

See missioon on avalöögiks tervele seeriale väljakutsetele Hiina territoriaalsetele nõudmistele ühes maailma tihedama laevaliiklusega piirkonnas, teatas USA ametnik.

Teine ametnik ütles varem, et laeva saadab tõenäoliselt USA mereväe luurelennuk P-8A ja võibolla ka luurelennuk P-3.

Hiina välisminister Wang Yi ütles, et Peking püüab kindlaks teha, kas USA laev sisenes 12 meremiili raadiuses olevasse tsooni.

„Kui see on tõsi, soovitame me USA-l veel kord mõelda ja enne tegutsemist, mitte tegutseda pimedalt ega tekitada tühjast tüli,“ tsiteeris Hiina välisministeerium Wangi.

Hiina saatkond Washingtonis teatas, et vaba meresõidu kontseptsiooni ei tohiks kasutada vabandusena muskli näitamisele, ning Ühendriigid peaksid hoiduma millegi provokatiivse ütlemisest või tegemisest ja tegutsema vastutustundlikult, et säilitada regioonis rahu ja stabiilsus.

ÜRO mereõiguse konventsiooni järgi ei tohi 12 meremiili piirangut kehtestada inimese loodud saarte ümber, mis on varem olnud vee all.

Washington tunneb muret, et Hiina on rajanud saared eesmärgiga laiendada oma sõjalist haaret Lõuna-Hiina merel. Hiina väitel on saartel peamiselt tsiviilotstarve, aga ka täpsustamata riigikaitseline eesmärk.