USA sõjaväelane John Ringquist selgitas oma esimestes muljetes tulevastest miininuuskuritest, et tegemist on äärmiselt armaste ning inimsõbralike elukatega. „Nad tulevad ja istuvad sulle õlale ning keerutavad saba hellalt ümber kaela,“ rääkis mees Defense News’ile. „Neile meeldib ka inimeste sõrmi lakkuda,“ veendus Ringquist Aafrika rottide koduloomalikus käitumises.

Tansaania rotid saavad miiniotsimise töö eest tasuks toitu, eelistatavalt banaanipastat. Miiniväljadel on neil koerte ees ilmne eelis: nende kaal ulatub vaid mõne kilogrammini, nii et isegi kui nad miinidele astuvad, ei pane nende mass lõhkekeha plahvatama.

Noid rotte koolitab kohalik organisatsioon nimega APOPO juba sünnist saati ning miiniotsimise kõrval suudavad loomakesed tunda ära ka tuberkuloosi põdeva inimese ning leida rusude alla jäänud isikute juurde tee. Kui näiteks maavärinale järgneva katastroofilise jalulesaamise perioodi alguses läheb tuberkuloosi tuvastamiseks võimelise välilabori sisustamiseks teinekord terve nädal, siis Tansaania rotikesed suudavad tõve põdeja hetkega ära tunda.

Tansaania piirialad on nimelt maamiine täis ning seal käibki rottide koolitamine. Loomadele antakse nuusutada lõhkeainet TNT ning suunatase nad siis miiniväljadele analoogseid aroome jahtima. Peagi näiteks ehk Iraagis teenistuskäiku alustavate (kui kõik hästi läheb) näriliste ainus miinus on nende jõudlus: päevas suudetakse analüüsida vaid 80-90 ruutmeetrit miinivälja. Noh, aga siis tuleb ju lihtsalt suurem parv loomakesi väljale lasta! Koertega võrreldes vajavad nad oluliselt vähem toitu ning seega on neid ökonoomne üleval pidada.

Jälgi EkspressAuto uudiseid ja artikleid ka Twitteris!