Tegelikkus oli aga hoopis teistsugune, näitab roomlaste luude isotoopanalüüs, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Antiikaja allikad kirjeldavad roomlasi toidunautijatena, kelle laual olid nii puuviljad, kala kui ka koogid. Tegelikult sõid paljud neist väga kehvasti.

Sellisele järeldusele jõudsid USA Lääne-Florida ülikoolide teadlased pärast Rooma tavakodanike skelettide uut isotoopanalüüsi.

Tulemused näitasid, et roomlased sõid peamiselt hirssi – vilja, mis Rooma kirjalike tekstide järgi oli niivõrd halb, et kõlbas üksnes loomasöödaks.

Analüüsi aluseks olnud luud pärinesid Rooma õitsengu ajal aastatel 1-300 pKr elanud 36 inimeselt.

Mõned luud leiti linna müüride lähedal paiknenud haudadest, teised Rooma vaestelinnaosadest.

Kujunenud pilt on üsna üheselt mõistetav: mida madalam sotsiaalne staatus inimesel oli, seda suuremal määral koosnes tema menüü hirsist.

"Rooma ajast leitud uurimata skelette on veel tuhandeid. Ka nende uurimine võib anda meile teavet harilike roomlaste kohta," ütles uurimuse juht Kristina Killgrove, kelle hinnangul toitus 98 protsenti Rooma kahest miljonist elanikust hirsist.

Ülaloleval fotol: hetk telesarjast "Rome"