Poolakas Tadeusz Slowikowski rääkis Daily Mailile, et ta ei tea mitte ainult rongi peidupaiga asukohta, vaid ka kahe rongi leidnud mehe identiteete ning mehe, kes kunagi oma surivoodil rongi asukoha paljastas isikut.

Slowikowski sõnul kuulis ta kurikuulsast rongist esimest korda 50ndatel, kui ta päästis ühe Schulzi-nimelise sakslase kahe mehe rünnaku käest. Tänutäheks rääkis sakslane talle rongist ja selle asukohast.

Sakslase sõnul leidis üks tema raudteetöölisest kaasmaalane Teise maailmasõja lõpus kogemata tunneli sissepääsu. Mees avastas, et tunnelisse viib raudtee, kuid selle sissepääs on millegipärast blokeeritud. Mees kartis aga leiust rääkida, kuna ta arvas, et teda võib tabada sama saatus, mis ühte perekonda, kes pärast tunneli avastamist mõrvati.

Julm mõrv

Slowikowski hoidis käes pilti kahest noorest poisist ja mehest, kes seisid katusel. "Sellelt majalt oli näha rööpaid. Maja katuselt nägid sa kõiki, kes tulid ja läksid. 5. mail 1945. aastal lasti seal elanud perekond maha ja maja lammutati. See oli kolm päeva enne seda, kui sovetid linna vallutasid," rääkis Slowikowski.

"Kesiganes nad tappis, ei tahtnud, et nad räägiksid nähtust. Seal ei ole praegu midagi. Lihtsalt tühi ruum selle koha peal, kus maja oli," kirjeldas poolakas.

Eakas sakslane rääkis aga lõpuks ikkagi oma surivoodil Schulzi-nimelisele sakslasele oma leiust ning see info sai ka Slowikowskile tänuliku sakslase käest teatavaks. See info äratas aga poolakas huvi ja sellest ajast peale on ta olnud üks juhtivamaid "kullarongi" otsijaid ja selle kohta info hankijaid maailmas.

Slowikowski on uurinud erinevaid kaarte Wroclawi ja Walbrzychi linnade lähedal olevate alade kohta ning pärast valitsuse informeerimist sai ta 2003. aastal ka lõpuks loa piirkonda nö avastama minna.

Kes hirmutas aardekütte?

Samas aga näis, et leidub veel hulk inimesi, kes tahavad, et rongi asukoht salajaseks jääks.

"Kohe, kui me uurimisega alustasime, tulid kolm tsiviilriietes meest relvadega ja ähvardasid meid, käskisid tegevuse lõpetada. Ma ei teadnud, kes nad olid, aga mul olid omad kahtlused," rääkis Slowikowski.

Natuke pärast seda intsidenti mürgitati poolaka koer, tema telefoni kuulati pealt ja tema koduuks löödi sisse.

"See jätkub veel tänagi. Mu telefoni jälgitakse siiani ja mind hoiatati hiljuti, et ma peaks eemale hoidma. Ma sain telefonikõne, milles kästi nina eemale hoida," rääkis mees.

Sarnasest hirmutamistaktikast rääkis Daily Mailile veel üks aardekütt, kes ei soovinud oma nime avaldada. Ka tema sõnul on ta saanud viimasel ajal hirmutavaid telefonikõnesid.

"Palju ohtlikke inimesi on selle rongi leidmisest huvitatud, see võis olla hoiatus neilt," rääkis aardekütt.

Koht võib olla mineeritud

Poola edelaosas asuva Wałbrzychi linna lähedalt salajasest tunnelist leitud väidetavalt natside aaretega täidetud soomusrongi ümbrus võib olla mineeritud, hoiatab väljakaevamisi koordineeriv Wałbrzychi linn.

Ajaloolastel ja varanduseotsijatel on palutud nii-öelda kullarongi otsingud lõpetada, kuna rongi asukoht on nüüd võimudele teada. Linn on väljakaevamistel samal ajal aga palunud kaitseministeeriumi abi, et leid välja kaevata ohutuimal võimalikul moel.

Anonüümsete allikate väitel leiti rong 120 000 elanikuga Wałbrzychi linna lähistelt salajasest tunnelist, vaid 10 kilomeetri kauguselt Tšehhi piirist. Tunneli sissepääs on õhku lastud – tõenäoliselt natside poolt Teise maailmasõja lõpul, kui Poolast 1945. aastal Nõukogude Liidu vägede lähenemisel põgeneti.

Teise maailmasõja ajal müstiliselt kaduma läinud Saksa soomusrongi, mis legendi kohaselt on täis relvi, kulda ja kalliskive, leidmisest andsid eelmisel nädalal teada kaks inimest advokaadibüroo vahendusel. Saksa ja Poola kodanik nõudsid 10 protsenti natside kullarongi sisu väärtusest. Nimelt on Poola seaduste järgi kõik leitu riigi omand ja just sel põhjusel leidjad keeldusid rongi asukohta enne kokkulepet avalikustamast.

Meestega saavutati kokkulepe ja linnavalitsus kinnitas neljapäeval, et kullarong leiti tõepoolest üles. „Leid jääb meie administratiivpiiridesse, kuid loomulikult ei saa ma selle täpset asukohta paljastada,“ sõnas ajakirjanikele õhinal aselinnapea Zbigniew Nowaczyk.

Kohaliku uudisteportaali Wiadomości Walbrzyskie teatel võib rongis, mis on väidetavalt pea 150 meetrit pikk, olla 300 tonni kulda.