IFLScience`i teatel oli Sevastoopolis paiknenud üksuse rivistuses kümme delfiini. Loomade sõjalisel eesmärgil treenimise programmiga alustati Krimmis juba aastal 1973, pärast NSV Liidu kokkuvarisemist läksid delfiinid aga Ukraina mereväe koosseisu.

Pärast seda, kui venelased poolsaare aastal 2014 okupeerisid, langesid ka delfiinid koos baasidega nende kätte. Ukrainlased nõudsid neid tagasi, kuid Vene pool keeldus. Nagu The Guardian nüüd kirjutab, uskusid mõned, et venelased tahtsid loomi ümber treenida, et enda mereväes kasutama hakata.

Suheldi viledega

Nüüd näib aga, et suurem osa delfiine on hoopis surnud - ja vähemalt ühe ametniku teatel üsna kangelaslikul viisil. Ukraina valitsuse esindaja Krimmis Boris Babin ütles nimelt Ukraina lehele Obozrevatel, et loomad ei olnud nõus vene treeneritega suhtlema ega ka vastu võtma nende pakutavat toitu, alustades seega põhimõtteliselt näljastreiki. See omakorda viis delfiinide surmani.

"Delfiinid suhtlesid oma treeneritega spetsiaalsete vilede abil," vahendab Daily Mail Babini sõnu. "Venelased said viled ja muu erivarustuse enda kätte, aga loomad keeldusid nendega koostööd tegemast, keeldusid ka söömast ja surid lõpuks."

„Paljud Ukraina sõdurid võtsid oma vannet ja truudust palju vähem tõsiselt, kui need delfiinid,“ lisas Babin.

Teiste väitel asjad ikka päris nii heroilised pole: Vene poliitik Dmitri Belik ütles RIA Novostile, et kõik delfiinid, kes Ukraina mereväkke kuulusid, kas surid või müüdi enne 2014. aastat maha ja lisas, et mingit küsimust „lojaalsusest Ukrainale“ ei saa nende puhul tekkidagi, sest ukrainlased olid loomad juba demilitariseerinud. Ukraina poliitik Vladimir Oleinik ütles aga raadiojaamale Sputnik, et Kiievi poliitikud soovivad kõige taga näha Moskva karvast kätt, ehkki kaine mõistusega inimesed saavad aru, et sellised jutud on vaid propaganda ja kõlakad. Ta lisas ka, et delfiine ei koheldud ei ühe ega teise režiimi ajal kuigi hästi.

Loomadel esineb lojaalsuse märke

Daily Maili teatel vastas Babin neile, kes ta väidete üle nalja tegid, et inimesed ei saanud aru, mida ta oma laiemalt mõtles. "Asi pole käputäies imetajates, kes surid, kuna nad olid ilmselgelt väga tugevas stressis - oli siis asi treenerites või milleski muus," ütles ta. "OIuline on hoopis see, et meie potentsiaal mitmetes valdkondades - sealhulgas mereväresfääris - vajab märkimisväärset arendamist."

Kui konkreetsete delfiinide saatus on ebaselge, siis tegelikult on loomade puhul täheldatud teatavaid lojaalsust meenutavaid käitumisviise, mis sarnanevad näiteks koerte omadele. Mõnikord on vangistuses peetud delfiinid toidust keeldunud, kui nende akvaariumikaaslane sureb. On väidetud sedagi, et delfiinid on mõnikord lõpetanud hingamise, kui nad on eraldatud inimestest, kellega neil on tekkinud tugev side, ütleb The Guardian.