Materjale saab kuulikindlaks muuta kahel viisil. Vana kooli lähenemine nõuab kõvu, kuule edukalt tõrjuvaid keraamilisi või metallplaate. Mõnevõrra elegantsem meetod eeldab kiudvõrgustikku, mida kasutatakse näiteks kevlari juures ja mis “püüab” kuuli kinni nagu hokimeeskonna väravavaht litri, vahendab LiveScience.

Kevlar on inimkeha soomustamisel juba laialdases kasutuses, sellest valmistatakse veste, kiivreid ja muud varustust korrakaitsjatele, vanglatöötajatele ja sõjaväelastele. Siiski on see materjal kallis ja kättesaadav vaid taolistele institutsioonidele, mis on valmis kuulikindluse eest sadu dollareid tasuma.

Uus, püüdmismeetodi-põhine tehnoloogia saab sellest murest üle odava materjali ja lihtsa tootmisprotsessi abiga, mis võib kuulikindlad kehakatted Lõuna-Carolina ülikooli teaduri ja vastavateemalise uurimuse läbiviija Xiaodong Li sõnul peagi ka reatarbijani tuua.

Uue turvise loomiseks kastsid uurijad T-särgist lõigatud puuvillriide ribad booronpulbri lahusesse. Tulemuseks oli booronkarbiidist — toetemperatuuril inimesele tuntud materjalidest kõvaduselt kolmandast ainest — nanotraatide võrk.

Tõsi, T-särgist valmistatud uudne kehaturvis jääb kevlari-sarnastele toodetele siiski veel alla, ent sellest võib olla kasu olukordades, milles väiksem turvalisus on piisav.

“Taolise uue tehnoloogia abil suudame kindlasti luua palju vastupidavamaid soomusmaterjale,” lubab Li. “Seda võib kasutada isegi kergete, vähe kütust nõudvate autode ja lennumasinate konstrueerimiseks.”

Li ja tema töörühma avastuse üksikasjalik kirjeldus ilmus ajakirjas Advanced Materials.