Soome on rahutahtlik riik, kes oma neutraliteedist kinni pidades tegutseb peamiselt seal, kuhu ÜRO oma sinikiivreid läkitab.

Kosovos on neil praegu 19 sõdurit, Bosnias kaheksa, Somaalias 14, Liibüas 19, Malis 11, Liibanonis 308 sõdurit, Iraagis 49, mujal Lähis-Idas 20, Afganistanis 29, India-Pakistani piiril kuus. ÜRO mandaat küll otseses sõjategevuses osaleda ei võimalda, seega panustatakse taustale, koolitamisele-vaatlemisele.

Septembris Iraaki saadetav uus 50-meheline üksus peab jätkama Kurdistani võitlejate koolitamist paarikümne kilomeetri kaugusel tegelikust rindejoonest, kus ühel pool on Mosulit kontrolliv Islamiriik (nn "Raqqa kalifaat"), teisel pool aga oma territooriumit kaitsev Kurdistani pešmerga-armee.

Rindejoone lähedus kinnitab, et päris ohutu Soome panus Iraagi sõjatandril ei ole. Õnneks (või pigem kahjuks, sest Islamiriik saab end seni üsna turvaliselt tunda) on rindejoon Iraagi Kurdistani lõuna- ja edelapiiril stabiliseerunud juba paar aastat tagasi.

Esimene ligi 50-liikmeline Soome armee üksus saadeti Iraaki aitama kaasa sealse islamiriigi (ISIS) vastu võitlemisele mullu augustis ja on edukalt toime tulnud. Septembris kasvab Soome sõjaline kohalolek Iraagis juba saja meheni. Ja kui varem oli värvatud ka reservväelasi, saadetakse nüüd sinna juurde vaid professionaale.

Tänase Iraagi kriisi juured pärinevad Saddam Husseini ajast, kes 1988. aastal korraldas keemiarelvarünnaku Kurdistani vastu, kurdid haarasid aga relvad ja ajasid keskvõimu juba 1991. aastal oma aladelt minema. 2003. aastal küll USA kukutas oma sissetungiga Saddami, kuid kutsus esile hoopis Saddami lojalistide ja ka välismaalt ilmunud vabatahtlike koondumise terrorirühmitusse, mis kaks aastat tagasi rajas Süüria aladel nn Raqqa kalifaadi. USA panus Iraagi armee rajamisel osutus toona küll ebapiisavaks.

Iraagi Kurdistan pole küll Iraagist lahku löönud, kuid koos Süüria kurdide relvaüksustega moodustab sisuliselt tugevaima Islamiriigi vastase jõu.

Soome esindajd on eriti rahul, et soomlaste abil saadud väljaõpe välimeditsiinis on aidanud kurdi võitlejate suremust sõjatandril selgelt vähendada.

Soome annab Iraagile ka 10 miljonit eurot majandusabi Islamiriigilt tagasi vallutatud alade ülesehitusele.