Leitud laev nimega Pallada oli omal ajal Vene Läänemere laevastiku uhkus – 137 meetrit pikk soomustatud lahingulaev, vahendas Helsingin Sanomat.

Pallada leidis kolmes tükis 60 meetri sügavuselt Soome sukeldujate grupp, mis on spetsialiseerunud vrakisukeldumisele. Vrakituukrirühm leidis Pallada tegelikult juba 2000. aasta suvel, kuid seda avastust on 12 aastat saladuses hoitud. Möödunud suvel otsustas grupp saladuse siiski avalikustada.

Pallada uputas 1914. aasta oktoobris Saksa allveelaev U 26, mis suutis Vene merekonvoisid üllatada. Allveelaev tulistas torpeedo Pallada külge ning laev vajus mõne minutiga vee alla, võttes kaasa 600 mereväelast Lääne-Ukrainast ja Baltikumist. Väidetavalt ei õnnestunud kellelgi pääseda.

Pallada uppumine oli aastakümneid suurim eales Soome vetes juhtunud õnnetus. Kui 1994. aastal uppus reisiparvlaev Estonia, kaotas elu veelgi enam inimesi – 859.

Pallada saatus on vajunud peaaegu et unustusse. Selle ohvritele pole püstitatud mälestusmärki, neid pole kunagi mälestatud. Õnnetuse ajal valitses Soomes ja Venemaal karm sõjatsensuur, nii et ohvrite arvu ei saanud tollal avaldada.