Samas on uued ühendid mittetoksilised ning valmistatud meie toidus, kosmeetikatoodetes ja muudes tarbekaupades sisalduvatest osistest, vahendab ScienceDaily.

Üksikasjaline hinnang puhastitele ilmus Ameerika keemialiidu ACS ajakirjas Industrial Engineering and Chemistry Research.

George Wagner ja kolleegid selgitasid, et kloori- ja seebikivi-põhistel saastepuhastusainetel on tõsiseid miinuseid. Lisaks potentsiaalsele ohule kipuvad need keemiarelvade ja muude keskkonnas leiduvate materjalidega reageerides moodustama uusi toksilisi ühendeid.

Kui sõjaväel peaks tekkima vajadus koristada reostust suuremast piirkonnast, võiksid mujale kanduvad mürgid inimesi ja keskkonda kahjustada. Selle probleemi lahendamiseks arendas sõjavägi välja dekontaminantide sarja Decon Green.

Decon Greeni peamised koostisained on ülihapendid (peroksiidid),  samad ained, mida leidub paljudes kodustes puhastustoodetes ja hambaid valgendavas pastas. Mõju tugevdamiseks on peroksiidid segatud bikarbonaatide või muude mittetoksiliste alusainetega.

Taoline kombinatsioon tekitab peroksüanioone, äärmiselt reaktiivseid ioone, mis suudavad puhastada peaaegu kõike. Nii tagatakse keemiliste relvade, näiteks närvigaasi, täielik lagundamine.

Wagner kirjeldab ulatuslikku testidelabürinti, mis uutel puhastusainetel läbida tuli. Tema töörühm leidis, et igaüks neist ainetest mitte lihtsalt ei pese toksilisi kemikaale ära, vaid lammutab need ohututeks ühenditeks.

Samuti näitasid uurijad, et Decon Green saab üsna hästi hakkama Siberi katku ehk antraksi haigustekitajate tapmise ning radioaktiivse tseesiumi ja koobalti eemaldamisega siledatelt pindadelt. Üks nende poolt testitud ühenditest mõjub juba miinuskraadide juures.

Teine on pulber, mida on lihtne transportida ja sündmuskohal veega segada. Kõiki Decon Greeni osiseid peale ühe võib leida toidus, kosmeetika- ja hügieenitoodetes või vitamiinitablettides.