Viienda põlvkonna hävituslennuk peaks tähistama kõige uuemat generatsiooni, mida USA-s ja Venemaal küll välja töötatud juba ligi 30 aastat, ehk on ka viimane aeg sellistel tegelikult kasutusse ilmuda. Praegu on tegelikult selle põlvkonna hävitajatest kasutuses vaid USA lennuväes Lockheed Martini F-22 Raptor, samas kui Lockheed Martini F-35 Lightning II, venelaste Suhhoi T-50 ja hiinlaste Chengdu J-20 on katsetamisel.

Kõik need on juba stealth-kerega (radarikiiri neelates peaks olema radaritele nähtamatud) hävituslennukid, mille tipptasemel elektroonika annab nendele peakõrguse ülekaalu seniste neljanda põlvkonna hävitajate ees.

Hävitajatüüp F-22 sooritas esimese lennu juba 1997. aastal ja on 2005. aastast ka USA-s kasutuses. F-35 tegi avalennu 2006 ja peaks tulema kasutusele 2015. aastal. Venelased ja hiinlased on seni veel paar sammu maas. T-50 tegi avalennu 2010 ja peaks tulema kasutusele detsembris 2016, J-20 tegi avalennu 2011. aastal ja J-31 aga aasta hiljem, kasutusele tuleks nad ehk millalgi pärast 2017. aastat.

Hiinas on aga näha ka riigisisest konkurentsi, kuna J-20 ehitajaks on Chengdu Aerospace Corporation, J-31 ehitajaks aga Shenyang Aircraft Corporation. J-31 peakonstruktor on Sun Cong, kelle J-15 lennukid on juba kasutusel Hiina esimesel lennukikandjal. Uutest hävitajatest J-20 on mõeldud pigem suurtel kõrgustel duellideks teiste hävitajatega, J-31 on aga kasutatav ka madalamatel kõrgustel vägagi erinevateks ülesanneteks, sh ka õhutõrje hävitamiseks ja maapinna pommitamiseks.

Ja kuna lennuki ülesandeid hävitajana on vähendatud, siis on võimalik ka rohkem keskenduda tema stealth-efekti parandamiseks. Selgelt on selle võidurelvastumise sihtmärgiks ameeriklastele hambaid näidata, ometi on uudised Hiina uuest hävitajapommitajast ajanud ärevusse hoopis naaberriigi India. Viienda põlvkonna hävitajaid töötavad samal ajal välja ka türklased, indialased, iraanlased, indoneeslased, lõunakorealased ja jaapanlased. Kavandid on laual ka inglastel ja rootslastel.

J-31 on ameeriklaste arvates igati arvestatav konkurent nende neljanda põlvkonna hävitajatele F-15, F-16 ja F/A-18, samas pole nad just eriti veendunud hiinlaste viienda põlvkonna hävitajate võimes ameeriklaste viienda põlvkonnaga toime tulla. Ametlikult esitlesid hiinlased oma J-31 hävitajat eile. Tegemist  on kahe mootoriga kesmise suurusega hävituslennukiga, millele ideid on laenatud nii venelastelt kui ameeriklastelt. Viimased koguni kahtlustavad Hiina spioone F-35 saladuste varguses. 

J-31 numbrites:

  • Meeskond: üks (piloot)
  • Lennuki pikkus 16,9 m
  • Tiibade siruulatus 11,5 m
  • Lennuki kõrgus 4,8 m
  • tiibade pindala 40 m2
  • Kogukaal 17 600 kg
  • Kaks RD-93 turbomootorit, kumbi tõukejõuga 84 kN või kaks WS-13A turbomootorit, 100 kN
  • Maksimumkiirus Mach 1.8
  • Võitluskaugus 1250 km, transpordikaugus 4000 km