USA kaitseministeeriumi programmi nimega Phoenix esimene lend võiks agentuuri arust startida juba 2015. aastal. Hiljutise teate kohaselt on hulk ettevõtteid koos NASA reaktiivuuringute laboratooriumiga JPL pälvinud osa 36 miljoni dollari suurusest lepingust, mille eesmärgiks on töötada välja tehnoloogia uute satelliitide koostamiseks vanade elututest jäänustest, vahendab Phys.org.

Projekt näeb ette suuremate töökorras detailide, näiteks antennide ja päikesepaneelide demonteerimise satelliitidelt, mis on töö lõpetanud, kuid tiirlevad endiselt 35 000 kilomeetri kõrgusel Maa kohal geosünkroonsel orbiidil. DARPA nägemuse kohaselt toimuks maha kantud varuosade eemaldamine tehiskaaslaste küljest ja taaskasutamine robotite abil.

Sel eesmärgil töötatakse välja väga väikseid, nanosatelliidi-laadseid “satlette”, mis saaksid muude, kommertseesmärkidel üles lennutatavate tehiskaaslaste seljas n-ö priiküüti sõita. DARPA teatel kahandaks see oluliselt aparaatide kosmosseläkitamise kulusid.

Orbiidile jõudnud satletid kinnituksid mittetöötava satelliidi antenni või päikesepatarei külge, eemaldaksid objekti ja toimetaksid selle alternatiivsele orbiidile, kus on juba ootamas robot-teenindussond uue satelliidi ehitamiseks. Seejärel kõrvaldaks metallhaaratsitega varustatud teenindussond satletid ja ekspluatatsioonikõlbulikud varuosad. Kõik kirjeldatud kosmoseriistad ootavadki programmi Phoenix raames väljaarendamist.

Robothaaratsite kaugjuhtimine toimuks Maalt, detailid aga konfigureeritaks ümber uueks, iseseisvalt juhitavaks kosmosesüsteemiks.

Muu hulgas on DARPA huvitatud sõjaväele ööpäevaringselt toimivate satelliitsidelahenduste pakkumisest.

“Kui tänapäeval mõni sidesatelliit rikki läheb, tähendab see enamasti väga kulukat väljavaadet — tuliuue asendus-sidesatelliidi lansseerimist,” selgitab DARPA programmi Phoenix koduleht. “Phoenixi eesmärk on töötada välja ja demonstreerida tehnoloogiaid Maa geosünkroonsel orbiidil paiknevate maha kantud, mittetöötavate satelliitide väärtuslike komponentide kogumiseks ja taaskasutamiseks ning tutvustada uute kosmosesüsteemide loomise suutlikkust märkimisväärselt väiksema hinnaga.”

Ettevõtete hulgas, mis Phoenixi teokstegemiseks vajalike komponentide loomisele õla alla panevad, on Altius Space Machines, Space Systems/Loral; Intelsat; MacDonald, Dettwiler and Associates; Honeybee Robotics ning NASA reaktiivuuringute laboratoorium JPL.

Mõned tehnoloogilised lahendused, mille DARPA loodab programmi Phoenix raames luua, on järgmised:

• Kiirguskindlad mikroelektroonilised elemendid ja mäluseadmed.
• Tööstusrobotid, neid liigutavad servomootorid ning tööriistade vahetamise mehhanismid ja tehnikad.
• Raalpõhised meditsiinilised robotid, tööriistad ja kuvamisseadmed mikrokirurgiliste operatsioonide sooritamiseks kaugside vahendusel.
• Kaugkuvamis- ja vaatlustehnoloogiad.

Lisatud videolõik DARPA-lt näitab, kuidas satelliidizombide tükkidest uute aparaatide kokkupanemine välja võiks näha.