Praeguse Mexico territooriumil asuvas Templo Mayoris korraldatud väljakaevamistel avastasid arheoloogid 50 pealuud ja rohkem kui 250 lõualuud. Leid ületab oma mahult kõik varasemad samalaadsed, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Teadlaste sõnul pärinevad koljud ja luud inimeste ohverdamise riitustelt ning kuuluvad 20-35 aastastele naistele ja meestele.

Uurijad arvavad, et ohvritel raiuti ohvrikivil pea maha, misjärel kasutati neid erinevates tseremooniates.

Viis pealuud oli maetud ohvrikivi alla, samas kui ülejäänud lebasid suures kuhjas selle peal.

Kivi alt leitud koljudel olid meelekohtades suured augud, mis viitab sellele, et need olid kunagi üksteise kõrvale pikale ridvale lükitud ja rippusid Templo Mayori kõrval asuval hiiglaslikul puitvarbehitisel, nn tzompantlil (ülaloleval pildil).

"Osal ohvrikivilt leitud 45 koljul oli näha töötlemise jälgi, mis viitab, et neist taheti valmistada maske, kuid tööd polnud lõpetatud," selgitab väljakaevamistel osalenud arheoloog Raul Barrera.

Asteekide ohvritalituste kohta on rohkem ja vähem usaldusväärseid allikaid. Nii näiteks teatas Munk Diego Duran, et 1487. aastal tapsid asteegid ühe tseremoonia käigus 80 000 inimest. (Kuidas ta sellele avastusele või järeldusele tuli, sellest ajalugu vaikib - toim.)

Ajaloolased arvavad, et see arv on liialdus ja pakuvad, et aastas ohverdati umbes 500-700, erilistel puhkudel aga korraga kuni 20 000 inimest.