Freedom-klassi kuuluv USS Little Rock on mõeldud rannalähedaseks sõjategevuseks. Laev ehitati Wisconsini osariigis Menominee jõel ja see on suuteline muuhulgas osalema miinitõrjetöös ning allveelaevade vastases operatsioonides. Laev on väike, kiire ja hea manööverdusvõimega, kirjutab Popular Mechanics.

Heast manööverdusvõimest aga ei piisanud kiiresti moodustunud jää eest põgenemiseks ja alus jäi Kanadasse lõksu.

Laev võeti 16. detsembril Erie järve kirdetipus, Buffalos New Yorgi osariigis tegevteenistusse ja see pidi St. Lawrence`i veeteed mööda USA idarannikule sõitma. Montrealis tehti rutiinne vahepeatus, mille sisse mahtus "ajalooline" külmalaine. Külmalaine jooksul moodustus merejää oodatust palju kiiremini ning ametivõimud otsustasid St. Lawrence´i veetee hooajaks sulgeda. Weather.com teatas, et ajavahemikus jõululaupäevast 6. jaanuarini kasvas Suurde järvistusse kuuluvate veekogude jääkate väga ruttu - kolmelt pindalaprotsendilt kolmekümnele.

St. Lawrence`i veetee on ainuke pääs järvistust ookeanile ning tavapäraselt püsib see märtsini suletuna. USA laevastik on leppinud, et 118 meetri pikkune ja 3000-tonnise veeväljasurvega laev ei jõua oma kodusadamasse Mayporti Floridas veel niipea.

Meeskonnale toimetati sooje riideid ja aeg, mis Montrealis veedetakse, kulutatakse õppuste, valmisoleku lihvimise ja muu taolise peale.