Mida nad siis endast tegelikult kujutavad? Kas tegemist on neonatsliku rühmitusega? Kas tegemist on padurassistidega? Kas tõesti on mingi mustasajaline liikumine välja ilmunud, et tänavail kõigi immigrantide kallal pogromme korraldada? Küsimusi on selgelt rohkem kui vastuseid.

Kindel on see, et vihakuritegusid nad seni sooritanud ei ole ja kuigi nn tänavapatrulle on korraldatud mullu oktoobrist alates, pole nähtavasti ka ühtki nn vägistaja-džihadisti rajalt maha võetud. Faktiväited, millele nad oma tegevust rajavad, justkui immigrandid tegeleks sihikindla naiste vägistamisega, on kohati väljamõeldud, kuigi pärast aastavahetuse Kölni-sündmusi ei saa siiski ka väita, et kõik nende jutt oleks vale.

Odini Sõdurid olid olemas küll juba enne Kölni sündmusi, kuid need sündmused on liikumisele järsult jõudu juurde andnud. Islamihirmul on Euroopas ja ka mujal maailmas ka palju alust, kui arvestada viimase viieteise aasta terrorirünnakuid. Kuigi sageli ei osata muslimil ja muslimil vahet teha.

Niisiis rühmitus nimega Odini Sõdurid (Soldiers of Odin, S.O.O.) ilmus päevavalgele mullu oktoobris, kui nad hakkasid Soomes Kemi tänavail patrullima, väidetavalt tahtes ühiskonna turvatunnet suurendada ajal, mil sisserändajaid järjest suuremas hulgas üle piiri murdis.

Skandaali süvendas küll koheselt see, et nende eestvedaja Mika Ranta on ennast avalikult defineerinud natsionaalsotsialistina, ta on ise minevikus kriminaalkaristusega ja liikumine, mida ta rajada aitas, on selgelt tõmmanud ligi just isikuid, kelle minevik pole puhas.

Mõni liige on varem neonatslusega silma paistnud, mitmed on saanud karistusi just vägivaldsete kuritegude eest. Otsest seost kriminaalsete mootorrattajõukude ja uue liikumise vahel seni teada küll ei ole, kuigi nahktagid ja kirjad seljal võiks sedagi eeskuju ilmutada. Joensuu Odini Sõdurid peavad end puhtaks pesema ka skinheadlikust pärandist.

Poliitiline eesmärk pole liikumisel nii selge. Kui väidetakse, et nad vihkavad immigrante, ei pruugi see väide tingimata paika pidada. Vähemalt ei sõnasta nad oma seiskohti nii äärmuslikult.

Natsionaalsotsialismist ja Hitleri kummardamisest üritab liikumine distantseeruda, kuigi juba Ranta isik kinnitab, et seda silti maha pesta pole võimalik. Paljud Odini Sõdurid on siiski ühes või teises vormis varem Hitleri kummardamist ilmutanud, ka Mika Ranta oli varem tegev end natsionaalsotsialistlikuks nimetavas Soome Vastupanuliikumises (SVL). Odini Sõdurid väidavad, et neil pole selle liikumisega mingit pistmist. Meedia enamasti ei usu.

Politseil pole küll seni olnud põhjust sekkuda, sest Odini Sõdurid pole liikumisena kuritegusid sooritanud. Kuid seda, et endised kriminaalid seaduse enda kätte võtavad, ei saa politsei ka lõputult taluda. Igatahes said Odini Sõdurid (Soldiers Of Odin Finland ry) nüüd ametlikult ka ühingute registrisse kantud, nad on kohustatud täitma seadusi.
Mika Ranta - Soldiers of Odin'i eestvedaja.

Liikumise leheküljel ilmub ridamisi kas siis õigeid või valeteateid sellest kuidas kuskil peamiselt muslimitest immigrandid olevat naisi vägistanud. Nad väidavad oma eesmärgiks sekkuda, et inimeste turvalisust tänavail suurendada. Liikumine teatab, et kui nende liikmed kellegi kahtlase kätte saavad, kutsuvad nad kohale politsei, mitte ei hakka ka isiklikult arveid klaarima.

Kuid on palju neid, kes ei usu selle liikumise sõnades väljendatud eesmärke, seda enam, et liikumise üksikliikmed esinevad tihti vägagi vastuoluliste avaldustega.

Juba enne Odini Sõdureid (Soldiers of Odin) oli Facebookis olemas sarnase nimega, kuigi selgelt teistsuguse taustaga suhtlusvõrgustik Odin's Warriors, ligemale 15 000 laikijaga. Austraalias on ka mootorrattajõuk nimega Odin's Warriors, mida mullu kevadel puistati narkoäri tõttu. Twitteris on ka liikumine Warriors of Wotan, samasuguse programmiga kui S.O.O.

Igatahes automaatset seost nn uuspaganluse, mis idealiseerib muinasaja vägilasi ja Skandinaavia mütoloogiat, ja Soome tänavapatrullide vahel tuua ei anna. Kes tahab, leiab ka Hitleri-aegses natsionaalsotsialismis imetlust muinaspõhjala mütoloogia vastu, aga see seos on pigem tehislik.

Miks just skandinaavlaste peajumal Odin - Wotan? Selget selgitust seni antud ei ole. Kuid mitmesuguste mootorrattajõukude ja mitmesuguste põrandaaluste rühmituste omavaheline koostöö on olnud üleskandinaavialine. Uuemal ajal taipavad enamik neist küll otsesest neonatslusest distantseeruda, kuid neonatsid on selgelt trüginud ka nende ridadesse.

Soldiers of Odin'i Facebooki leheküljelt tuleb välja kaks otsest seost. Esiteks viitab nende lehekülg liikumisele Finnish Defence League (kelle lehekülg on ligemale 10 000 järgijaga) ja see omakorda Briti ühendusele English Defence League (järgijaid ligemale 300 000). Nemad kinnitavad, et nad ei ole rassistlikud, kuid on vastu islami ekstremismile. Lisaks on seos rühmitusega Irish Patriots (üle 50 000 järgija Facebookis).

EDL-i taustal on leitud küll palju endiseid jalgpallihuligaane, veidi ka endisi neonatse. Kui Inglismaal EDL-i (iseenesest siiski vägivalda vältivaid) üritusi toimub, tõmbavad nad alati enda vastu meelt avaldama vasakpoolseid rühmitusi, kes EDL-i sõnadesse ei usu ja kes arvavad, et peavad "fašismiohule" ise vastu astuma. Ja vägivaldseks läheb tavaliselt kahe äärmuse kokkupõrge, mida politsei taltsutada üritab.