Bodø õhujõudude baasist saadeti välja kaks Norra hävituslennukit F-16, mis kohtusid Vene lennukitega Finnmarki lähistel. Norra hävitajad tuvastasid kuus Vene lennukit: kaks strateegilist kaugpommitajat Tu-95, kaks tankurlennukit Il-78 ja kaks hävitajat MiG-31, vahendab Barents Observer.

Norra F-16-d järgnesid Vene lennukitele väljaspool Norra õhuruumi lõunasse.

Tuumarelvast pardal teatas Briti ajaleht Sunday Express.

Ajaleht kirjutas, et nii Briti peaministrit David Cameroni kui ka kaitseministrit Michael Fallonit teavitati pilootide vestlusest, mis kinnitasid tuumarelva olemasolu lennuki pardal ning mille võttis vahelt Norra pealtkuulamispost, kes jagas infot Briti kaitseministeeriumiga.

Kui Vene pommitajad lähenesid La Manche'i väinale, saatsid kuninglikud õhujõud välja kaks hävitajat Eurofighter Typhoon.

„Tänu õhukaitsesüsteemide integreeritusele kogu NATO-s olime me valmis alustama missiooni planeerimist varakult ning seetõttu olime valmis tegutsema õigel ajal. Saades käsu NATO kombineeritud õhuoperatsioonide keskusest Saksamaal, saadeti kuninglike õhujõudude Lossiemouthi baasist välja kiirreageerimishävitajad Typhoon lennuki tuvastamiseks. Integreeritus meie kolleegidega kuninglikust mereväest andis täiendava jälgimise võimaluse ja lisas missioonile väärtust,“ teatati kuninglike õhujõudude veebilehel.

Kohast, kus Norra F-16-d esimest korda Vene lennukite grupiga kohtusid Finnmarki ranniku lähistel, kohta, kus lennukid üle Põhjamere lendasid, kulub aega 4-5 tundi.

Tuumalõhkepea Tu-95 pardal polnud väidetavalt kasutusvalmis. Lõhkepea oli kaitseministeeriumi allika teatel kinnitatud raketi külge.

Teine Tu-95 esines väidetavalt „emalaeva“ rollis, jälgides õppust.

Norra ühendatud väejuhatuse peakorteri pressiesindaja kolonelleitnant Ivar Moen ütles Barents Observerile, et tiibrakettidega Vene lennukeid on viimasel ajal mitmel korral registreeritud.

Tu-95 lend eelmisel nädalal on esimene kord pärast Nõukogude Liidu lagunemist, kui välja on lekkinud informatsioon selle kohta, et Norra ranniku lähedal lennanud Vene kaugpommitaja pardal on tõepoolest tuumarelv olnud.