Saksa neonatsid ulatasid abistava käe Palestiina terroristidele, kes 1972. aasta Müncheni suveolümpiamängudel tapsid 11 Israeli sportlast, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Sellise järelduse tegi ajakiri Der Spiegel, olles põhjalikult tutvunud Saksamaa luureteenistuse dokumentidega.

Tapatöö viis ellu Palestiina terrorirühmitus Must September. Siiani arvati, et rühmitus tegutses omal käel.

Luuredokumentide järgi reisis tapatalgute kavandaja Abu Daoud mõni kuu enne olümpiamänge Lääne-Saksamaale rünnakut planeerima. Saksa politsei jälgis teda ja täheldas, et ta kohtus mitu korda saksa neonatside juhtkuju Willi Pohliga.

Politseiraporti kohaselt viis Pohl Daoudi passide saamiseks kokku dokumentide võltsijaga ja tegutses tema autojuhina.

Kaks aastat pärast Müncheni veresauna mõisteti Willi Pohlile 26kuuline vanglakaristus ebaseadusliku relvade omamise eest. Teda ei karistatud kunagi rühmituse Must September abistamise eest.

Pohl vabastati vanglast neli päeva pärast sinna minekut – arvatavalt seetõttu, et võimud pelgasid Musta Septembri kättemaksuaktsioone. Tänaseks on Willi Pohl neonatsismile selja pööranud ja kirjutab kriminaalromaane.

Luuredokumentide kohaselt oli Pohl seotud ka rühmituse hilisemas plaaniga oma liikmete surma eest kätte maksta. Kuid 1972. aasta oktoobris võeti Pohl vahi alla, seejuures leidis politsei temo korterist suure koguse relvi.

Pildil ilmselt kuulsaim jäädvustatud hetk Müncheni pantvangiolukorrast 1972. a.