Ajaloolastel ja varanduseotsijatel on palutud nii-öelda kullarongi otsingud lõpetada, kuna rongi asukoht on nüüd võimudele teada. Linn on väljakaevamistel samal ajal aga palunud kaitseministeeriumi abi, et leid välja kaevata ohutuimal võimalikul moel.

Anonüümsete allikate väitel leiti rong 120 000 elanikuga Wałbrzychi linna lähistelt salajasest tunnelist, vaid 10 kilomeetri kauguselt Tšehhi piirist. Tunneli sissepääs on õhku lastud – tõenäoliselt natside poolt Teise maailmasõja lõpul, kui Poolast 1945. aastal Nõukogude Liidu vägede lähenemisel põgeneti.

Teise maailmasõja ajal müstiliselt kaduma läinud Saksa soomusrongi, mis legendi kohaselt on täis relvi, kulda ja kalliskive, leidmisest andsid eelmisel nädalal teada kaks inimest advokaadibüroo vahendusel. Saksa ja Poola kodanik nõudsid 10 protsenti natside kullarongi sisu väärtusest. Nimelt on Poola seaduste järgi kõik leitu riigi omand ja just sel põhjusel leidjad keeldusid rongi asukohta enne kokkulepet avalikustamast.

Meestega saavutati kokkulepe ja linnavalitsus kinnitas neljapäeval, et kullarong leiti tõepoolest üles. „Leid jääb meie administratiivpiiridesse, kuid loomulikult ei saa ma selle täpset asukohta paljastada,“ sõnas ajakirjanikele õhinal aselinnapea Zbigniew Nowaczyk.

Kohaliku uudisteportaali Wiadomości Walbrzyskie teatel võib rongis, mis on väidetavalt pea 150 meetrit pikk, olla 300 tonni kulda.