Isenberg võttis mündid mälestuseks kaasa, ja alles 1979. aastal hakkas uurima kui vanad need tegelikult võivad olla. Ilmnes, et neli münti olid tuhat aastat vanad ja päritoluks osutus Aafrika idarannik, täpsemini seal asunud Kilwa sultanaat. Lähistelt leiti küll ka Hollandi Ida-India kompanii (tegutses 1602-1798) münte.

Nüüd võtavad siis Indiana ülikooli - Indianapolise Purdue ülikooli (IUPUI) teadlased Ian McIntoshi juhtimisel juulikuus ette ekspeditsiooni müntide leidispaika, et selgitada müstiliste müntide sinna sattumise asjaolusid.

Ian McIntosh näitab Wesseli saarte asukohta. Foto: IUPUI

Märgid viitavad, et 130 kilomeetrit Austraalia rannikust olevad Wesseli saared olid juba keskajal osa suuremast kaubandusvõrgustikust, mis ulatus Aafrikani välja. Araablased ja suahiilid olid küll juba keskajal aktiivsed meresõitjad, aga sealsedki allikad ei viita, et meremehed oleks võinud lausa Austraalia rannikuni jõuda.

Kilwa sultanaadi rajas 10. sajandil üks pärsia prints, ja tippajal haaras see enda alla suurema osa Ida-Aafrika rannikust. 15. sajandil riik lagunes. Austraalia esmaavastajaks on praegustel andmetel hollandlane Willem Janszoon 1606. aastast, 1770 kuulutas Briti võimu rohelisel mandril välja aga James Cook.