Spartast umbes tosina kilomeetri kaugusel paiknevas Agios Vasileiose külas on väljakaevamised toimunud juba alates 2009. aastast.

Arheoloogid usuvad, et 3500–3600 aasta tagant pärineva kompleksi võisid ehitada mükeenelased, kelle vägitegudest sai eeposte “Ilias” ja “Odüsseia” loomisel inspiratsiooni Homeros.

Leidude hulgas on hulk hardusesemeid, nende hulgas savist veise- ja vandlist inimkujud, härjapea kujuline joogi- ja ohverdamisnõu rhyton, peajalgse laevukese (ld nautilus) kujutisega pitser, kivist kannud, kaunistused ja kalliskividega ehted (k.a Egiptuse skarabeuse kujuline pross), 20 pronksmõõka, mida võidi kunagi hoida kastis, ning Mükeene motiividega katkiste freskode tükke.

Foto: Kreeka kultuuriministeerium
Foto: Kreeka kultuuriministeerium

Eriti huvitav leid on savitahvlid, millele on mükeene kreeklaste muistses piltkirjas, nn lineaarkirjas B — vanimas teadaolevas kreeka keele vormis — kirjutatud meeste-, naiste- ja kohanimesid ning religioossete objektide nimetusi.

Pole selge, kas savitahvlid on sama vanad kui kompleks, aga kui on, võib olla tegu seni kõige varajasematest teadaolevatest kirjaleidudest umbes paarsada aastat vanemate lineaarkirja B näidetega.

Kogu kompleks hävis suuresti umbes 14. sajandil e.m.a., tõenäoliselt tulekahjus.