Boudicca alustas roomlaste vastu mässu aastal 61 ja põletas mitu linna maani maha. Kaks leitud luutükki heidavad uut valgust Britannia varasele ajaloole, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Colchesteris tehtud väljakaevamistel leidsid teadlased luutükid arheoloogilistest kihtidest, mis omistatakse aastasse 61, mil sõjakas kuninganna Boudicca mässas roomlaste võimu vastu Britannias.

Mõlemal luuleiul – lõua- ja sääreluu tükil – on võitluse jälgi. Luudest on puudu tükid, mis võivad olla terariistaga, näiteks mõõga või kirvega, ära löödud.

See on alles teine mässu ajast pärit ohvrile kuulunud luude leid. Seni leitud luud kuulusid inimestele, kes tapeti siis, kui mässuliste vägi kuninganna Boudicca juhtimisel ründas Camulodunumi linna (tänapäeval Colchester), mis oli pärast Britannia saamist Rooma provintsiks selle pealinn.

Mässulised ründasid linna ja põletasid selle maani maha. Nende hävitustöö oli niivõrd ulatuslik, et arheoloogid saavad tänapäeval Colchesteris väljakaevamisi tehes täpselt piiritleda punakaspruuni pinnasekihi, mis pärineb linna põlengust.