Ühendkuningriigi ajaloolane Stuart Laycock alustas mainitud uurimistööd, kui ta 11-aastane poeg küsis, et kui palju riike nad siis üldse on vallutanud, vahendab The Telegraph.

Selgus, et tänapäeval eksisteerivast ligi 200 riigist on sellest ikkest jäänud puutumata ainult 22 ehk umbes kümme protsenti.

Laycock paljastab tulemused raamatus "All the Countries We've Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To" ("Kõik meie poolt vallutatud maad - ja mõned, mis jäid puutumata").

Täpsemalt läksid arvesse ÜRO 192 liikmesriiki, pluss Vatikan ja Kosovo, mille iseseisvust Ühendkuningriigi valitsus tunnustab.

Ta arvestas sõjaväe kõrval ka piraate, kaaperdajaid ja muidu relvastatud seiklejaid, kui need tegutsesid Briti valitsuse heakskiidu toel.

Ta seadis kõik praegused riigid tähestikulisse järjekorda ja otsis, kas nende territooriumil on viibinud briti sõjalised jõud, olgu siis puhtast ülbusest või ähvarduste, läbirääkimiste või maksmise kaudu.

Nõnda jõudsid vallutatute nimekirja näiteks ka hispaanlaste impeeriumi osad Costa Rica, Ecuador ja El Salvador, mida briti meremehed riikliku loaga riisumas käisid.

Mõned üllatavad vallutused:

* Kuuba. Admiral Edward Vernoni relvajõud maabusid 1741. a Guantánamo Bays. Ta nimetas selle Cumberland Bayks, aga pidi vaenulike kohalike ja haiguspuhangu tõttu oma meeste seas tagasi tõmbuma.

1762. a langesid Havana ja suur osa saarest verise piiramise tagajärjel brittide kätesse - aga hispaanlased said need aasta hiljem Filipliinide saatel tagasi, kui lubasid vastu Minorca ja Florida.

* Neutraalne Island keeldus esialgu Teise maailmasõtta sekkumast, mis andis brittidele ettekäände 1940. a riiki siseneda. Kohalik valitsus protestis kõvasti 745 võõra merejalaväelase saabumise üle, aga siiski vastu ei hakanud.

Laycock kommenteerib, et ajalooliselt ainuke vähegi võrdväärselt vallutushimuline rahvas on prantslased - keda on britid muuseas kõige rohkem kordi vallutanud.

Ta usub, et "puutumata" riikide arv võib jääda isegi alla 22, kuid ei leidnud piisavalt tõestusmaterjali.

Näiteks viibis briti sõjaline lähetus Vene revolutsioonile järgnenud rahutuste ajal umbes 50 miili kaugusel Mongoolia piirist - võimalik, et nad jõudsid ka piiri ületada.

Lõpetuseks täielik nimekiri "vabadest maadest", tähestikuliselt:

Andorra
Boliivia
Burundi
Elevandiluurannik
Guatemala
Kesk-Aafrika Vabariik
Kongo Demokraatlik Vabariik
Kõrgõzstan (Kirgiisia)
Liechtenstein
Luxembourg
Mali
Marshalli Saarte Vabariik
Monaco
Mongoolia
Paraguay
Rootsi
São Tomé ja Príncipe
Tadžikistan
Tšaad
Usbekistan
Vatikan
Valgevene

Ülaloleval pildil: ajalooliste sõdade entusiastid Waterloo lahingut (1815. a) veretult taas läbi mängimas.